Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kulturdepartementet tror på försvarat storstadsstöd

Publicerad: 13 Augusti 2009, 08:00

Kulturdepartementet ser möjligheter att få med EU-kommissionen på ett högre storstadsstöd än 16,9 miljoner.


Ämnen i artikeln:

Bonnier ABPresstödSvenska Dagbladet

Den 22 september ska Sverige ha lämnat sitt svar på kommissionens beslut om presstödet. Vilken väg man väljer – att acceptera kommissionens slutsatser eller att ge sig in i en process – är enligt Erik Kristow, sakkunnig på departementet inte beslutat.

Kommissionen accepterar driftstödet som det ser ut – utom storstadsstödet och att det inte är tidsbegränsat. Men departementet anser att man haft framgångar i sin argumentering, och att kommissionen ger öppningar vad det gäller storstadsstödet, vilket ger en fingervisning om att Sverige tänker ta match.

Enligt Erik Kristow sköts arbetet med presstödsfrågan inom departementet, men att man tar hjälp av bland andra presstödsnämnden med analysen, och använder synpunkter och material från ”parterna”.

I tisdags träffade han och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth Schibsted Sveriges vd Raoul Grünthal och Skånska Dagbladets vd Tomas Grahl.
– Ett mycket bra samtal, säger Tomas Grahl, som inte i övrigt går in på vad som sas.
– Jag känner att jag just nu har ett rätt stort förtroende för regeringens planer att hantera frågan.

Skånskan och Svenskans åsikt är att kommissionen ”efterlyser fakta” som kan motivera högre nivå av stöd än 16,9 miljoner, det högsta belopp som betalas ut till landsortstidningar. Och att det därför är departementets sak att ta fram dem och argumentera. Svenskan och Skånskan har i år 63,9 miljoner i driftstöd.

Kommer ni att förse regeringen med mer material?

–    Vi jobbar vidare på egen hand, säger Tomas Grahl. Vi har ett levande material som regeringen och kommissionen kan få del av.

Kulturdepartementet har däremot inte träffat eller fått något nytt material från Bonniers.

–    Vi har gjort vår del i detta, säger Mårten Lyth, som har hand om presstödsfrågan hos Bonniers, och tycker att kommissionens beslut – storstadsstödet reformerat och radikalt nerdraget – är i linje med den kritik mot systemet man framfört.

– Jag har talat med Lena Herrmann häromdagen. Det kan vara att hon och Johan Ståhl ska träffa ministern. Det är inte bestämt ännu. Vi ska samla tankarna efter sommaren och se vad som hänt sedan beslutet kom.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.