Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kulturchefer och nyhetschefer efterlyser fakta i Boström-artikeln

Publicerad: 25 Augusti 2009, 09:56

Hade du publicerat Donald Boströms artikel? Vi ställde frågan till kulturchefer och nyhetsansvariga på fyra olika tidningar. Så här svarade de.


Ämnen i artikeln:

DNSydsvenskanSvDGP

Gabriel Byström, kulturchef, Göteborgs-Posten:
Svårt att säga, men jag hade bett honom förtydliga och arbeta om den. Faktaunderlaget är marginellt. Det är rätt grova anklagelser han kommer med och jag hade velat att han skulle belägga dem bättre.

Stefan Eklund, kulturchef Svenska Dagbladet:
Jag skulle ha avstått publicering eftersom artikeln i för hög grad bygger på spekulationer och rykten. Artikelns argumentation domineras i allt för hög grad av formuleringar som ”misstankar finns”, ”Det talades om”, ”som menade att” etc. – något som faktiskt gör den ointressant att publicera.

Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson tycker att frågan är konstig, eftersom det inte handlar om en nyhetsartikel.

Maria Schottenius, kulturchef Dagens Nyheter:
Det är centralt att kultursidorna har högt i tak när det gäller debattartiklar. Den som skriver under texten står för idéinnehållet, inte redaktionen. Men det måste ändå finnas ett krav på sakinnehållet och man kan inte heller vara naiv med tanke på vilka ideologiska slutsatser som kan dras.  Jag skulle bett Donald Broström underbygga texten mycket bättre. Som den nu står går den in i klichébilder som är mycket olyckliga.
Däremot måste man absolut kunna kritisera israelisk politik utan att bli beskylld för att vara antisemit.

Mats J Larsson DN:s nyhetschef säger först att ”inte utan det som saknades,  en kommentar från israeliskt håll”. Sedan tillägger han att det här egentligen är en utgivarfråga och skulle, om det varit aktuellt, ha bollats vidare till Thorbjörn Larsson eller Pia Skagermark.

Rakel Chukri, kulturchef Sydsvenskan:
Jag skulle inte ha publicerat artikeln. Boström saknar helt bevis för sina anklagelser om organstöld, vilket märkligt nog inte hindrar honom från att damma av sjutton år gamla historier. Tonen i artikeln är otäck och agget mot Israel lyser starkt igenom. Att Israel visar lite respekt för mänskliga rättigheter är ingen ursäkt för att påstå vad som helst om landet. Men de israeliska utspelen är också ofattbara. Det finns inga vinnare i den här härvan.

Jonas Nyrén, nyhetschef Sydsvenskan:
Vi hade ställt väldigt hög krav på faktagranskningen. Vi hade gjort en egen undersökning , där alla dokument tagits fram och granskats.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

DNSydsvenskanSvDGP

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.