söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kulturchefen om det enorma genomslaget för #tystnadtagning

Publicerad: 13 november 2017, 13:40

Lisa Irenius. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman.

Uppropet #tystnadtagning är den mest lästa, delade och citerade artikeln någonsin för SvD Kultur. ”Det här är #metoo-rörelsens verkliga genombrott i Sverige”, säger kulturchefen Lisa Irenius.

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

AA


I uppropet #tystnadtagning som publicerats på SvD Kultur vittnar nu 691 skådespelare om sina erfarenheter av övergrepp inom teater- och filmvärlden.

– Vi visste att det skulle få stort genomslag, men vi hade inte vågat hoppas att det skulle bli så här stort och omedelbart, säger SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Uppropet har 420 000 sidvisningar, och tillsammans med uppföljande artiklar handlar det om över 800 000 sidvisningar.

Den har delats över 70 000 gånger, vilket innebär att det är den näst mest delade artikeln någonsin på SvD.se. 35 procent av trafiken har kommit från Facebook.

– Det handlar om styrkan i berättelserna, men också att det är så många som berättar, det gör att man inte kan avfärda det som enstaka händelser. Samtidigt som det är väldigt sorgligt att det har varit så här finns det något positivt i det som händer. Det här är #metoo-rörelsens verkliga genombrott i Sverige och jag tror att det blir väldigt svårt att gå tillbaka till det som varit efter detta.

Inga personer namnpubliceras, varken i uppropet eller i de efterföljande artiklarna. Och det saknas röster från de som anklagas för övergreppen.

– Initiativtagarna till uppropet har själva valt att inte lyfta fram några namn och enskilda personer för att det inte ska bli fokus på enskilda fall. Sedan när vi på redaktionen har gått vidare i nyhetsarbetet har vi sökt enskilda personer, men det har inte varit någon av de utpekade som velat prata.

– Däremot har vi intervjuat många av dem som är ansvariga för arbetssituationen, som chefer, styrelseledamöter och politiker, det finns många som har ett ansvar för situationen.

De berättelser som publicerats gäller en lång tidsperiod, hur har ni resonerat kring att tydliggöra det?

– Det där är en svår fråga i ett sådant här läge. Här handlar det både om händelser i närtid och längre tillbaka. Vi har delvis resonerat kring det i texter och med personer vi intervjuat. Men om vi skulle datera varje händelse exakt så skulle det bli mycket mer utpekande för alla inblandade, så därför har vi inte gjort det.

Bakgrunden till uppropet var att skådespelare hörde av sig till redaktionen och övervägde att gå ut med sina berättelser.

– De började prata med varandra och andra skådespelare och de startade även en Facebookgrupp där de delade med sig av sina berättelser. Initiativtagarna hade hela tiden tät kontakt med Malena Rydell och sedan även med Erika Hallhagen på kulturredaktionen.

Uppropet citerades i all svensk media, men även ibland annat amerikansk, fransk, engelsk, italiensk, polsk och spansk media. En anledning kan vara att uppropet även översattes till engelska. Det medförde till och med artiklar av andra medier om den stora spridningen av uppropet i andra medier.

Lisa Irenius är förtegen om vilka kommande publiceringar som planeras.

– Vi kommer att fortsätta följa upp det här, det berör så väldigt många aspekter av kultur- och samhällslivet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev