Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

KU kritiserar förhandsprövningen

Publicerad: 31 Maj 2011, 10:12

Konstitutionsutskottet kritiserar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth för grundlagsbrott för förhandsprövningen av public service-tjänster. (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

Public service

Vänsterpartisten Wiwi-Anne Johansson KU-anmälde förhandsprövningen av nya tjänster i public service. Hon anser att förfarandet bryter mot Yttrandefrihetsgrundlagen och är en inskränkning av public service oberoende ställning, skriver Riksdag & Departement.

KU kritiserar inte kulturministern för att ha brutit mot Yttrandefrihetsgrundlagen, men håller med om att förslaget kan innebära en inskränkning av public service oberoende ställning:

”KU konstaterar att regeringens beslut om förhandsprövning av nya programtjänster hos public service-företagen inte strider mot yttrandefrihetsgrundlagens censurförbud. Det ekonomiska stödet som public service-företagen får kan förenas med vissa villkor, så kallade anslagsvillkor, som regeringen beslutar om. Men villkoren måste samtidigt ha stöd i de allmänna riktlinjer som har beslutats av riksdagen. KU ifrågasätter om så har varit fallet när det gäller förhandsprövningen. Det faktum att förhandsprövningen ska innehålla en bedömning av tjänstens påverkan på marknaden nämndes inte i regeringens proposition eller i den bakomliggande utredningen. Utskottet anser även att det kan ifrågasättas om det villkoret går att kombinera med public service-företagens oberoende ställning.”

Från vår sida var det väldigt viktigt att får det klarlagt att det här förslaget inte strider mot Yttrandefrihetsgrundlagen, och det har vi fått nu, säger Lena Adelsohn Liljeroths pressekreterare Karolin A. Johansson till Medievärlden.

Sveriges Radios ledning har dock en annan bild av KU:s kritik: ”Konstitutionsutskottet underkänner i praktiken regeringens beslut om förhandsprövning av nya tjänster i Sveriges Radio och Sveriges Television. Det bekräftar fullt ut vår kritik mot förhandsprövningen. Men samtidigt blir en redan oklar reglering av vår yttrande- och utvecklingsfrihet ännu oklarare”, säger Mats Svegfors och Cilla Benkö  i ett gemensamt uttalande med anledning av konstitutionsutskottets granskningsbetänkande.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet och Sverigedemokraterna var eniga i kritiken medan Allianspariterna reserverade sig mot beslutet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.