Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

KU godkände kreditupplysningslag

Publicerad: 26 Maj 2010, 10:42

Igår sade Konstitutionsutskottet ja till en ny kreditupplysningslag som försvårar en journalistisk granskning ett beslut som kritiseras från många håll.


Lagen, som börjar gälla 1 augusti i år, kommer att försvåra ekonomiska granskningar via kreditupplysningsföretagens databaser.

Nyhetsbyrån Siren, som har kartlagt 70 000 kandidater till kommunerna, landstingen och riksdagen, konstaterade att en sådan granskning skulle vara omöjlig om lagförslaget gick igenom.

Både TU och Journalistförbundet är kritiska till lagen, och fick KU att skjuta på sitt beslut.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, som skrivit flera inlägg om den nya lagen, skriver om hur Yttrandefrihetskommittén först skulle fått granska den nya lagen men att Justitiedepartementet plötsligt ändrade sig.

Justitieministern Beatrice Ask har öppnat för undantag för journalister om det går att hitta en fungerande definition. Kan ni definiera det väldigt tydligt, så kan man naturligtvis diskutera hur det skulle se ut?”, sade hon i TV4 Nyhetsmorgon.

Möjligt med undantag för journalister i kreditupplysningslagen 

”Ask kan fortfarande stoppas”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.