Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

KU: Fotolagen inte i konflikt med TF/YGL

Publicerad: 22 April 2013, 12:28

Konstitutionsutskottet kommer imorgon att ge grönt ljus åt den nya fotolagen utifrån RF och TF/YGL


Yttrandet är inte justerat, men som den ser ut nu ger KU grönt ljus för den nya lagen ur konstitutionell vinkel, enligt Helene Petersson (S).

Enligt vad vi fått fram möter det framlagda lagförslaget inte några hinder i TF/YGL eller Regeringsformen, det ska inte finnas någon konflikt. Men däremot får vi inte blunda för att det finns risker med den nya lagen. Den måste utvärderas och följas upp eftersom den innebär en begränsning i friheterna i TF/YGL och kan skapa rädsla och osäkerhet bland journalister.

Så det finns en skala där något kan begränsa friheterna i grundlagen utan att vara i konflikt med den?

Ja, i TF/YGL står det att man får reglera vissa saker i lag och att inskränkningar i TF/YGL kan godtas om de är proportionerliga i förhållande till det ändamål som de avser att tillgodose, i det här fallet skyddet för den personliga integriteten.

Man har öppnat för att det går att införa en lag som begränsar TF/YGL utan att ändra i själva grundlagen, till exempel genom lagen om barnpornografibrott.

Vilka är de största problemen med lagförslaget?

Framför allt att det innebär en begränsning i anskaffarfriheten för journalister. Det innebär också en principändring där ansvaret går från utgivaren vid publiceringstillfället till anskaffaren vid fotograferingstillfället.

Men enligt JK finns det redan begränsningar för fototillfället, du får till exempel inte göra inbrott för att ta en bild, och det här handlar om ett så begränsat område, som omklädningsrum och toaletter.

Men inbrott är ju ett brott i sig, och det är det inte att vara i ett omklädningsrum, är det verkligen samma sak?

Nej, men förslaget handlar om att ta ett foto som dels sker utan lov och som inte är varken försvarligt eller har ett syfte som ex att informera i en sak där allmänheten kan ha ett intresse. det handlar också om så begränsade utrymmen att det kanske är platser där fotografer normalt sett inte fotograferar.

Helene Petersson säger att när fotografen är i ett omklädningsrum efter match är det ju inget som sker i smyg, och skulle det handla om att fotografera ett brott i ett omklädningsrum så är det inte heller brottsligt eftersom lagen undantar fotograferingar som har allmänintresse och görs i syfte att publicera bilderna i grundlagsskyddade medier.

Dessutom gör ju meddelarskyddet att det är svårt att hitta den som tagit bilden.

Finns det några andra lagar där man begränsar begränsningen i en frihet genom att den bara ska gälla i vissa miljöer?

Inte som jag kan komma på nu, men det har att göra med att det handlar om integritetsbrott, som inte finns i Sverige än, och det är ju det som vi får kritik för.

På vilket sätt ska lagen följas upp?

Både i faktiska rättsfall men också i om den påverkar journalister i deras arbete.

Imorgon, tisdag,  skickar KU lagförslaget vidare till Justitieutskottet. Den 29 maj kommer lagen till riksdagen, där den ska diskuteras och antagligen kommer att klubbas.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.