Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Krystade vinklar i riksmedia har spätt på politikerföraktet”

Publicerad: 27 december 2018, 09:05

Anders Ingvarsson. Foto: press.

Sämst i media under året har efterspelet till valet varit – vilket riskerat förtroendekapitalet och öppnat för "medier" med en egen agenda, säger Anders Ingvarsson Chefredaktör och ansvarig utgivare på flera Mittmedia-titlar.


Vad var årets stora mediehändelse?

– För mig personligen handlade det om Sundsvallsnazisten och den kartläggning han ägnat sig åt, i kombination med de raffinerade vapeninnehav han hade. För en kort stund öppnades mångas ögon för hur det faktiskt ser ut i dag, vilka mörka krafter det finns och hur vardagen ser ut för människor som verkar i offentligheten. Hoppas denna händelse lett till att fler förstår hur illa ställt det är på den fronten i Sverige i dag…

Vad var årets viktigaste publicering?

– All granskning som gjordes inför valet – det var ett statement. Där visade vi etablerade medier varför vi behövs i dessa tidevarv. Allt från rikspressens avslöjanden kring kvitton och politiker som säger en sak som sen gör en annan till oss i regional- och lokalmedia, som såg till att politiskt mygel och dubbelspel blottas inför väljarna.

Vad var sämst under året?

– Valets efterspel, på både riks- och lokalnivå. Det maktvakuum som uppstod, och hur det hanterats av politiker och i alla spekulationsartiklar och krystade vinklar i riksmedia har ytterligare spätt på politikerföraktet och gett konspirationsivrarna vatten på kvarn. Där har vårt förtroendekapital hos läsare, lyssnare och tittare urholkats. Allt tillsammans öppnar arenan för andra ”medier” med egen agenda. Man lyssnar på den man vill tro på.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?

– Fler trovärdighetsattacker från både höger och vänster, fördjupad papperstidningskris, rent ekonomisk, ytterligare konsolidering – men också en växande kraft i vår journalistik. Djuplodad och relevant journalistik lönar sig, allt fler vill betala för digitalt innehåll, vårt sätt att mäta journalistikens engagemang ger läsarna mer relevant innehåll än nånsin förr.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.