Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Krogshow – journalistlinjens grepp för att sätta fokus på klimatet

Publicerad: 24 maj 2018, 11:14

Nästa vecka sätter Skurups folkhögskola upp en journalistisk krogshow om klimatet. Genom det annorlunda greppet vill folkhögskolan rikta strålkastarljuset på klimatfrågan.


Till sommaren avslutar 24 journalistelever sina studier på Skurup folkhögskola. Just nu färdigställer majoriteten av dessa sina slutarbeten. Temat är klimatet och fokus ligger på södra Sverige.

Nästa vecka kommer journalistelevernas slutarbeten att publiceras på den nya sajten klimathelvetet.se. Det handlar om olika journalistiska format: skrivna reportage, bilder samt radio- och filminslag. Och några av dem kommer också att presenteras på scenen under krogshowen Klimathelvetet, som hålls på Moriska Paviljongen i Malmö nästa torsdag. Förberedelserna med liveshowen har pågått i närmare en månad.

– Det blir journalistik på ett nytt sätt tillsammans med vårt husband från skolans musiklinje. Bland annat ett liveradio-inslag, ett samtal med en psykolog om klimatångest och bandet sätter toner till krönikeuppläsning och andra inslag under kvällen, säger journalisteleven Sara Wizén, en av sex personer i projektgruppen som sätter upp krogshowen.

Vad har klimatförändringar med spelutveckling att göra? Kan vi vara mer självförsörjande? Vad är vi som människor beredda att göra för klimatet jämfört med vad vi egentligen behöver göra? Det är några frågor som journalisteleverna vill lyfta i sina slutarbeten.

Maja Ljung, linjeledare på journalistlinjen, tycker att klimatjournalistik är spännande eftersom det adderar en ny dimension till konsekvensneutraliteten.

– Ska vi informera, väcka intresse, påverka eller vad är massmediernas roll nu när forskarna är så gott som ense? Vi vill att journalisteleverna undersöker journalistikens former – vad som finns mellan domedagstoner eller käcka detta-kan-du-göra-listor.

Sara Wizén är kritiskt till svenska mediers klimatrapportering.

– Bland forskarna råder det i princip konsensus om att det är mänsklig påverkan som ligger bakom klimatförändringarna. Ändå låter flera medier klimatförnekare få utrymme. Det är skevt.

Hon tror att klimatjournalistiken skulle bli bättre om den i större utsträckning lyfte det lokala perspektivet, precis som journalistikeleverna nu försöker göra.

– Vi är vana att se bilder på smältande isar och magra isbjörnar, vilket förstås är en aspekt av klimatförändringarna. Men jag tror att medierna skulle behöva bli bättre på att beskriva vad som sker i vårt närområde här och nu. Och vad blir konsekvenserna om vi inte gör något?

Krogshowen är gratis och öppen för allmänheten. Här kan du läsa mer.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev