Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kritiserad rättegång mot turkiska journalister skjuts upp

Publicerad: 22 April 2016, 09:44

I dag skulle rättegången mot de två välkända turkiska journalisterna som står åtalade för terrorbrott och spionage ha återupptagits.


Cumhuriyets chefredaktör Can Dündar och journalisten Erdem Gül greps och fängslades i november. De fick då veta att de anklagades för terrorbrott och spioneri efter att Cumhuriyet publicerat avslöjanden om att turkiska säkerhetstjänsten hjälpt till att leverera vapen till radikala islamister i Syrien.

I februari släpptes journalisterna ur fängelset sedan Turkiets författningsdomstol slagit fast att de fått sina rättigheter kränkta. I dag skulle rättegången mot journalisterna ha återupptagits, men istället blev den framflyttad till 6 maj.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse, men kritiker har kallat det hela för en skenrättegång. Rättegången har politiska förtecken och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som beskrivit journalisterna som nationsförrädare, är målsägande.

På Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex ligger Turkiet på plats 151 av 180.

Turkiska journalister frisläpptes i natt

Undersökande journalistik kan ge livstids fängelse i Turkiet

DN publicerar brev från fängslad turkisk journalist

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.