Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kritiken mot SVT: För lite EU i debatten

Publicerad: 6 maj 2019, 11:42

Agendas programledare. Foto:Press

Trots att det bara är 20 dagar kvar till EU-valet innehöll söndagens partiledardebatt för få EU-frågor, menar flera politiker. SVT säger att syftet var att göra debatten mer konkret, skriver Expressen.


Ämnen i artikeln:

Annie LööfEUJimmie ÅkessonAgenda

Under söndagskvällen var det den första partiledaredebatten i tv sedan det politiska landskapet målades om. Men det var också en debatt som hölls med bara veckor kvar till ett allmänt val – det till EU-parlamentet. Trots det saknades EU-frågorna menar flera kritiker, skriver Expressen.

– Att Sverige har EU-val om tjugo dagar borde förstås lett till ett stort EU-fokus i gårdagens debatt, säger Jan Björklund (L) till tidningen.

Även Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C) är inne på samma spår. SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson frågar sig i en analys om SVT glömt att det är EU-val snart. Han framhåller dock att andra halvan av programmet berörde EU, men att det inte var i tillräckligt stor utsträckning.

”Det finns förmodligen inget tillfälle som vore bättre än SVT:s partiledardebatt, om man vill se till att breda väljargrupper blir informerade om hur partierna vill förändra EU”, säger han om upplägget.

Agendas projektledare Mikael Pettersson säger till Expressen att debatten som äger rum på våren handlar om de budgetförslag som partierna lagt. Han säger också att valet att behandla sakfrågor bottnar i en ambition att vara konkreta.

”Om man har ett ämne som heter EU så kan det lätt bli väldigt spretigt. Alla vill prata om olika saker och de blir svårt för tittarna att hänga med i en sådan debatt”, säger Mikael Pettersson.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.