Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kritik mot Skatteverkets tuffare sekretessregler

Publicerad: 14 Mars 2019, 09:19

Efter att Skatteverket tolkat om sekretesslagen går det inte att se transaktioner och saldo på skattekonton. Det försvårar för grävande journalistik menar kritiker. Regeringen säger sig följa vilka effekter den nya tolkningen får.


Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Det går inte längre att se transaktioner till och från ett skattekonto eller hur mycket pengar som finns där. Det efter att Skatteverkets jurister kollat på lagstiftningen och kommit fram till att de inte kan lämna ut de uppgifter som berör skattekonton längre – trots att så skett under lång tid.

– Titt som tätt belyser vi de rättsliga förutsättningarna för utlämnande av information. Vi har tittat på förutsättningarna för skattekonton och kommer i de analyser vi gjort fram till att skattesekretessen i offentlighetslagen även omfattar skattekontot. Konsekvenserna av det ställningstagandet är att vi inte kan lämna ut de här uppgifterna om det inte finns särskild sekretessbrytande reglering, säger skatteverkets rättsliga expert Gunnar Svensson.

Gunnar Svensson säger att myndigheten inte brutit mot Sekretesslagen när de lämnade ut uppgifter som nu, trots att ingen ny lagstiftning kommit på plats, sekretessklassas.

– Jag vill inte se det på det sättet. När Sekretesslagen kom 1980 tog myndigheten ställning till att den här typen av information inte påverkas av lagen. Sedan har tiden gått och Sekretesslagen har ersatts av Offentlighets- och sekretesslagen och det har kommit annan regleringar. Vi har inte ansett att det inneburit någon förändring i rättsläget och vi har inte haft någon särskild anledning att göra någon djupare analys av det. Så fram till att vi nu tog ställning har vi följt den tidigare uppfattningen av gällande rätt. Utlämnande har då skett i överensstämmande med det, säger Gunnar Svensson och fortsätter:

– Därför har vi lagt ganska mycket energi med att gå ut internt för att visa att vi har ett nytt ställningstagande och att det är det vi måste förhålla oss till. Den bedömning vi gjorde tidigare är inte korrekt längre, men de utlämnanden som vi gjorde var i linje med det ställningstagande som då fanns.

Gunnar Svensson säger att det rent konkret handlar om en paragraf i lagen som slår fast att all information som finns i beskattningsdatabasen omfattas av sekretessen.

Så om man som politiker vill ändra det här är det den paragrafen som behöver ändras?

– Ja, då måste man på något sätt skriva om den. Antingen ändra beskrivningen av vilket ämnesområde som det gäller eller lägga till undantag för skattedatabasen.

Gunnar Svensson säger att förändringen ökar integriteten för vanligt folk vars skattekontouppgifter inte längre är offentliga.

En som riktat kritik mot den nya tolkningen av lagen är DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. I hans söndagskrönika skriver han att Skatteverket motarbetar journalistik med den nya tolkningen.

”Jag har diskuterat denna förändring med flera av DN:s reportrar som i huvudsak arbetar med grävande journalistik. De är väldigt bekymrade av Skatteverkets nyordning. Frågan är om den över huvud taget är laglig. Men redan på principiella grunder är bristen på insyn problematisk – praktiskt taget alla granskningar av företag och enskildas ekonomiska transaktioner har nytta av att undersöka skattekonton. Utan den möjligheten blir journalistiken sämre. Färre missförhållanden avslöjas. Och allmänheten får veta mindre”, skriver han.

De som har skulder till Skatteverket kommer fortfarande hamna hos Kronofogden där uppgifterna blir offentliga. Det gör att Gunnar Svensson anser att granskning fortfarande går att genomföra.

– Vill man veta om det är någon som inte sköter sig så framkommer det hos Kronofogden och säger något om hur man förhåller sig till skulder. Skattekonton ger en ögonblicksbild beroende på när man ställer frågan. Sedan måste man fundera på vilken information man vill ha och vilka slutsatser man kan dra av den information man får. Skattekontot är en dålig mätare om man vill ha reda på om någon sköter sig och är seriös, säger Gunnar Svensson.

Medievärlden har sökt flera ministrar för att höra hur de ställer sig till Skatteverkets nya lagtolkning. Finansdepartementet, där Magdalena Andersson är ansvarig minister, svarar genom statssekreterare Leif Jacobsson att de följer utvecklingen.

I ett SMS skriver Leif Jacobsson: ”Det är upp till Skatteverket att tillämpa och tolka gällande regelverk. Ställningstagandet handlar om att uppgifter på skattekontot som rör enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden omfattas av sekretess. Skatteverket lämnar således inte längre ut uppgifter ur beskattningsdatabasen om det finns obetalda skatter. Uppgifter om skatteskuld som har lämnats över till Kronofogdemyndigheten är dock normalt offentliga hos Kronofogde­myndigheten. Kronofogdemyndigheten har också den mest aktuella uppgiften om skatteskuld. Regeringen kommer följa effekterna av Skatteverkets nya ställningstagande.”

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Skatteverket

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.