Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kritik mot beslut om datalagring

Publicerad: 21 Mars 2012, 15:00

Riksdagen röstade idag ja till att införa EU:s datalagringsdirektiv. Bland andra TU och Journalistförbundet är kritiska.


TU uppmanar regeringen att verka för att direktivet avskaffas:

”Det är ett djupt olyckligt beslut. De kontrollmöjligheter som lagen medger om vem som kommunicerat när, med vem, och var, riskerar att åsidosätta källskyddet för den som vänder sig till massmedierna. Det gäller dels i det enskilda fallet, men det finns också en risk att människor drar sig för att använda sig av meddelarfriheten”, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling säger i en kommentar: ”Det är upprörande att regeringen så lättvindigt säljer bort den personliga integriteten. Frågan är till vilken nytta eftersom den som verkligen vill på olika sätt kan undanhålla information och kringgå lagen. De som drabbas är alla de människor som använder mobilen och datorn på vanligt sätt.”

Datalagringsdirektiv börjar gälla i Sverige 1 maj i år. Lagen tvingar operatörerna att spara uppgifter om surfvanor, mejl, telefonsamtal och sms i minst sex månader.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.