Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Krismöte i Lundin efter Aftonbladets granskning

Publicerad: 20 Mars 2012, 06:39

Oljebolaget Lundin Petroleum har inbjudit alla storägare till ett krismöte på Grand Hotel i dag efter granskningen av företagets affärer i Afrika. Det skriver Dagens Industri.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Efter den senaste raden av artiklar i Aftonbladet med anledning av vår verksamhet i Sudan vill vi bjuda in er till ett möte för att diskutera relevanta frågor. Det skriver företagets informationsdirektör Maria Hamilton i inbjudan.

I söndags skrev bröderna Ian och Lukas Lundin en debattartikel i DN där de menade att Aftonbladets artiklars enda syfte tycks vara att smutskasta företaget som deras pappa startade. De skrev också:

”Vi medger gärna att en central del av dessa journalisters påståenden är korrekt: att företag inom vår grupp har varit och är verksamma i länder vars styrelseskick inte utgörs av västerländska demokratiska system. Man kan till och med kalla en hel del av dem för diktaturer. Det är dock inget vi någonsin kommer att be om ursäkt för, tvärtom.”

I dag svarar Aftonbladets chefredaktör Jan Helin på Aftonbladet Kultur. Han tycker att det är bra att bröderna för första gången verkar vilja ta en offentlig debatt. Men:

”Att de i sin mångordiga artikel inget har att säga i sak tyder på dålig medierådgivning. Istället för att bemöta uppgifter och påståenden skriver de svepande att Aftonbladets granskning förvisso är korrekt i centrala delar, men har en onödigt hård ton. Lundingruppen bedriver en verksamhet som står misstänkt för folkrättsbrott och samröre med en blodsbesudlad diktatur. Lundin Petroleum utreds nu av kammaråklagare Magnus Elfving vid internationella åklagarkammaren. Bortsett från den oavsiktliga komiken i att då ondgöra sig över hård ton, ger inlägget intryck av en ledning avskuren från besvärande verklighet.”

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.