Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kris på danska Journalistförbundet – ordförande avgår

Publicerad: 1 juli 2019, 09:25

Danska Journalistförbundets hus. Foto: Wikimedia.

Det danska Journalistförbundets (DJ) ordförande avgår efter en kritikstorm. Det var i fredags som han petade tidningen Journalistens chefredaktör – vilket väckte ilska bland medlemmarna.


Den danska tidningen Journalistens chefredaktör Øjvind Hesselager lämnade sin tjänst i fredags, efter åtta år på posten. Det meddelandes i ett pressmeddelande där danska journalistförbundets ordförande (DJ) Lars Werge sa att:

”Øjvind har varit en passionerad redaktör som har lagt liv och själ i tidningens utveckling. Men hans journalistiska kompromisslösa linje har också slitit på relationen mellan parterna, och DJ har nått en punkt där det måste till en ny person på posten som redaktör för Journalisten för att skapa en annan och ny relation”.

Det mötte stark kritik bland medlemmarna på sociala medier, skriver svenska Journalisten. Många var oroade för att förbundet försökte stoppa tidningens oberoende.

Kritikstormen fick Lars Werge att avsäga sig sitt uppdrag som ordförande och helt lämna förbundet– då han menade att han inte längre hade stöd i förbundsstyrelsen.

Men den nya ordföranden Tine Johansen, som kliver in från posten som vice ordförande, säger till danska Journalisten att Lars Werge fattat beslutet på egen hand och att beslutet om att säga upp Øjvind Hesselager kvartstår.

Till svenska Journalisten säger Ulrika Hyllert, ordförande för det svenska Journalistförbundet, att hon tror att helgens händelser kommer att skada det danska Journalistförbundet.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.