Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kredd betalar inga löner

Public service vill att debatten ska handla om vilka nyheter som är ”fria” och om man kan paxa en nyhet och hur vi kreddar varandra. Men jag tror inte mina journalister nöjer sig med enbart kredd i lönekuvertet, skriver Anders Ingvarsson.

Publicerad: 18 juni 2018, 05:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Ingvarsson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias Hälsingetitlar, Gefle Dagblad och Bandypuls.se.


Ämnen i artikeln:

Public service

De senaste dagarna har jag haft en rätt infekterad diskussion i bland annat sociala medier med public service-anställda. De tycker jag är dum mot dem, och att jag vill begränsa deras journalistiska frihet. Att kritisera PS är lite som att svära i kyrkan. De vill göra det till en debatt om vilka nyheter som är ”fria” och om man kan paxa en nyhet. De spelar oförstående till mina försök att problematisera public service roll. Det är synd.

Bakgrunden är en händelse i Hälsingland. En olycka utan skadade. Ingen bryr sig – utom vi, som har reportrar på plats. Vi upptäcker snabbt att den här olyckan innehåller alla ingredienser en stor nyhet har. En liten flicka överlevde mirakulöst efter att ha körts över av en fullastad 24 meters timmerlastbil. Vi gjorde en rad artiklar, om händelsen, med vittnet, med hjälten och med flickans familj. I helgen sammanförde vi till och med familjen med deras räddande ängel.

Vi kunde göra det eftersom vi har 60 journalister i Hälsingland. Vi har koll, vi är på plats.

Vi publicerade dessa artiklar bakom Plus, den som vill läsa måste alltså vara prenumerant.

I Gävle sitter P4 Gävleborg och läser våra sajter och inser att de missat en nyhet. Helt förklarligt eftersom de inte har särskilt många lokalkorrar i Hälsingland.

De gör om samma nyheter och vinklar som vi, de fokuserar på radio men lägger också ut samma grejer med text och bild digitalt – gratis. Helt fine, jag hade gjort samma sak om jag jobbat på radion.

Men – här finns ett problem. P4 är garanterade sin finansiering via licenspengen. De behöver inte konkurrera på marknadens villkor för att kunna betala ut sina löner. De kan bara köra – och skänka bort journalistiken gratis.

Det här är inget nytt fenomen. Så har P4 (och SVT) lokalt alltid gjort. Har man lyssnat på deras morgonsändningar så hörde man förr nästan prasslet när de läste morgontidningen i jakt på nyheter. Men då gjorde de ”bara” radio. Nu publicerar dom också sig med text och bild digitalt.

På ett sätt fine det också. Så hade jag också gjort om jag jobbat på radion. De vill ju nå sina lyssnare på alla plattformar, där internet är en given sådan.

Det är det här vi måste kunna prata om på ett sansat sätt. Vi måste kunna prata om det principiella problemet här: För när public service använder sina licensmiljarder till att skanna lokaltidningars sajter efter bra plusmärkta nyheter och sedan gör om dessa i sina kanaler och skänker bort gratis digitalt – då blir det problem, i alla fall på sikt. För genom det så urholkar de också vår möjlighet att ta betalt för det grundjobb vi gör.

Jag är för ett starkt och fritt public service, tro inget annat. Men erkänn, våra 60 journalister i Hälsingland måste väl onekligen göra ett mer omfattande jobb än de handfull på public service kan? Det är vi som i Hälsingland står för den lokala granskningen, vi sköter kulturbevakningen och vi har ett öppet debattforum där det förs diskussioner om det lokala samhället. Det är vi som lokalt gör det jobb public service inte gör.

Men för att kunna göra det måste vi få in våra intäkter från våra läsare och annonsörer för att överleva på sikt och kunna avlöna dessa 60 journalister för deras jobb.

Då kan man inte förminska diskussionen till att handla om att vi ska kredda varandra. Diskussionen måste handla om licenspengen ska användas till att urholka lokala mediehusens möjligheter att ta betalt digitalt! För jag tror inte mina journalister nöjer sig med enbart kredd i lönekuvertet.

Axel Andén

Läs också

Lokaltidningen gjorde jobbet – konkurrenterna kopierade

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev