Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kravet på Löfven: Prata pressfrihet med Putin

Publicerad: 8 april 2019, 11:21

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Svenska Pen kräver i ett öppet brev att Stefan Löfven under tisdagens möte med den ryska presidenten Vladimir Putin tar upp frågan om de ryska kränkningarna av tryck- och yttrandefriheten.


Ämnen i artikeln:

Stefan Löfven

Under morgondagen ska Stefan Löfven träffa den ryska presidenten Vladimir Putin. Det är statsöverhuvudet för ett land som allt mer vrider åt greppet mot den fria pressen i landet som står för värd för mötet i Sankt Petersburg. Bland annat infördes det den 18 mars nya medielagar som inskränker yttrandefriheten, skriver Svenska Pens ordfröande Jesper Bengtsson i ett öppet brev till statsministern.

”Vår förhoppning är att statsministerns och den svenska delegationens resa ger tillfälle att uppmärksamma och föra dialog om ryska myndigheternas ansvar att vidta åtgärder för att dessa kränkningar ska upphöra – det är viktigt att resan inte innebär ett tyst överseende med hur mänskliga rättigheter gång på gång kränks i landet”, skriver Jesper Bengtsson.

Svenska Pen vill också att statsministern lyfter frågan om en omedelbar frisläppning av Oleg Sentsov, en ukrainsk filmare som avtjänar ett 20-årigt fängelsestraff för terrorism.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Stefan Löfven

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News