Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kränkande fotografering kan bli ett brott

Publicerad: 20 december 2012, 12:32

Olovlig fotografering kan bli straffbart i en nära framtid. Regeringen har i dag lämnat in ett lagförslag där den som fälls för kränkande fotografering kan få upp till två års fängelse.


Teknikutvecklingen har förändrat människors vardag på ett positivt sätt. Den är viktig för yttrande- och informationsfriheten och berikar människors liv. Samtidigt har den skapat nya förutsättningar att missbruka tekniken. Ett exempel på det är så kallad smygfotografering. Frågor som rör den personliga integriteten är viktiga för regeringen. Regeringen lägger därför fram ett förslag till straffbestämmelse som tar sikte på smygfotografering på platser där man absolut inte ska behöva räkna med det, skriver justitieminister Beatrice Ask i en kommentar på Justitiedepartementets hemsida.

Förslaget som regeringen lämnat till lagrådet för yttrande i dag går ut på att:

Det införs en straffbestämmelse om kränkande fotografering.

För att det ska vara ett brott krävs det att fotograferingen sker utan samtycke eller utan stöd av uttryckliga tillåtande bestämmelser.

Den fotograferade får inte heller vara medveten om att bilden tas.

Bilden ska vara tagen på en plats som tillhör hans eller hennes privata miljö eller som annars är avsedd för särskilt privata förhållanden.

Den som fälls ska enligt förslaget få böter eller fängelse i upp till två år.

Men, om bilden tas som ett led i en nyhetsförmedling eller har ett samhälleligt intresse på något annat sätt bör det vara av stor betydelse vid bedömningen enligt förslaget.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.