Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kraftiga fall för norska tidningar

Publicerad: 1 April 2005, 06:08

Upplagorna fortsätter att sjunka för de båda norska tidningarna Dagbladet och Verdens Gang (VG). Dagbladet måste reducera kostnaderna kraftigt och väntas säga upp anställda.


Ledningen i Dagbladet har beslutat att tidningen senast vid utgången av nästa år måste spara 100 miljoner kronor. Orsaken till detta är att ledningen räknar med att upplagan kommer att sjunka med fyra procent per år framöver. Av personalstyrkan på 350 lär mellan 70 och 80 förlora sina arbeten. Dagbladets VD, Anders Skogvold, kommenterar situationen så här för Pressens Tidning:
– Vi är för närvarande mitt uppe i besparingsarbetet, som ska vara klart i mitten av juni. Därför vill jag inte säga något om storleken på nedskärningarna. Men klart är i alla fall att det blir färre medarbetare framöver på tidningen.
Dagbladets upplaga sjönk i fjol med 3 000 exemplar och stannade på 183 000; upplagefallet har fortsatt in på det nya året. Vad ska ni göra för att vända den utvecklingen?
– Vi måste utveckla tidningen och samtidigt höja kvaliteten. Vi måste också stärka tidningens varumärke, förbättra distributionen, ja, kort sagt se över alla led i verksamheten.
Anders Skogvold menar att det är folks ändrade medievanor som ligger bakom nedgången i upplaga. Allt fler nöjer sig med att läsa nyheter på nätet. Dagbladet har inga planer på att börja ta betalt för nyheter, men däremot är man i färd med att utveckla nya betaltjänster på nätet.
Samtliga personalgrupper på Dagbladet vägrar att acceptera uppsägningar och har brutit samarbetet med ledningen om att utforma ett besparingsprogram på 100 miljoner kronor.
Konkurrenten VG förlorade nästan 15 000 ex i upplaga i fjol och hamnade på 365 000 ex. Och liksom för Dagbladet fortsätter upplagan för VG att sjunka även i år. Men till skillnad från Dagbladet har VG en stark ekonomi och har därför inga planer på uppsägning av personal. VG har idag 500 anställda.
Men det finns väl en smärtgräns även för VG?
– Jo, det gör det givetvis, säger chefredaktör Bernt Olufsen. Men jag vill inte avslöja var den ligger. Vi har hela tiden sett om vårt hus och varit försiktiga med att bygga ut organisationen. Vi har i stor utsträckning använt oss av externa tjänster av olika slag, när det har behövts. Jag tror inte vi kan hämta in fjolårets upplagefall i år. Vi får i värsta fall räkna med fortsatt nedgång i upplagan även i år.
Bernt Olufsen menar att det minskade intresset för papperstidningen inte beror på att folk är missnöjda med innehållet i VG. Det handlar i stället om strukturella förändringar.
– Vi har faktiskt aldrig haft så många läsare som vi har idag. Folk använder våra internet-tjänster, mobila plattformar och multimedia som aldrig förr. Men detta kompenserar ju inte intäktsmässigt med bortfallet av papperstidningen. Det gäller nu för oss att utveckla produkterna – papper och internet – så att de samverkar ännu mer med varandra, säger Bernt Olufsen.
CHRISTER KÄLLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.