Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kraftig upphämtning av Skånska Dagbladet

Publicerad: 8 maj 2019, 05:23

Tidningsgruppens publisher Lars Sjögren.

Skånska Dagbladet-koncernen (SkD och Norra Skåne) förbättrade sitt resultat kraftigt 2018. Rörelseresultatet (ebit) visar ett minus på 1,2 miljoner kronor vilket ska jämföras med en förlust på 15,1 miljoner året innan. UPPDATERAD


Koncernens styrelseordförande Håkan Mattsson utlovade i fjol att koncernens ekonomi skulle vara i balans 2018 – och det lyckades man alltså nästan med.

– Ja. Vi är mycket, mycket nöjda med resultatutvecklingen både för koncernen och tidningsverksamheten, säger tidningsgruppens publisher Lars Sjögren.

– Resultatet för tidningarna är det bästa vi har gjort sedan 2006.

Lars Sjögren anger tre huvudskäl till upphämtningen:

– Vi har fått lägre distributionskostnader, lägre tryckkostnader och vi har fortsatt effektiviseringen av verksamheten.

Distributionen är ett kapitel för sig. När Tidningsbärarna upphörde gick Skånska Dagbladet delvis över till Tidningstjänst AB (Post Nord). Men i en del av spridningsområdena blev man kund hos Gotas och Bonniers (HD/Sydsvenskan) två nystartade distributionsbolag som haft och har stora svårigheter.

– Vi har lidit hårt av de försämringar som skett i de områden där Bonniers och Gotas distributionsbolag verkar, konstaterar Sjögren

– Men sett framåt måste vi, liksom den övriga dagspressen, helt enkelt bli bättre på att tjäna pengar. Det går inte att spara så mycket mer.

Den stora utmaningen fortsätter att vara att generera intäkter digitalt.

– Här har vi en god tillväxt både på läsarsidan och på annonssidan. Men vi måste värna om papperstidningen under överskådlig framtid.

Med den här resultatutvecklingen – blir det vinst i år?

– Vi ger inga prognoser, men jag kan konstatera att det ser fortsatt bra ut.

SkD-koncernens omsättning minskade marginellt 2018 från 170 till 160 miljoner kronor och resultatet efter finansnetto och skatt stannade på minus 2,8 miljoner kronor (-14,6)

Fotnot: Styrelseordföranden Håkan Mattsson gick bort under fjolåret.

Lars Ohlander

mvredaktion

Rättelse:

I en tidigare version stod det att det rörelseresultat (ebit) som anges i ingressen gäller för moderbolaget (tidningsrörelsen). Rätt är att siffrorna i ingressen gäller för koncernen, där tidnings-, resebyrå- och fastighetsrörelsen ingår.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.