Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kraftig kritik mot kvällstidningarnas hälsolöp

Publicerad: 14 Januari 2019, 07:13

Foto: Fac-simil

Kvällstidningarnas påståenden om att vanliga åkommor kan vara allvarliga sjukdomar kritiseras skarpt av den amerikanska journalisten Gary Schwitzer som driver sajten Health News Review, rapporterar Medierna.


Ämnen i artikeln:

SvDAftonbladet

Kvällstidningarnas olika hälsopåståenden på löpsedlar kritiseras av journalisten Gary Schwitzer, tidigare hälsoreporter på CNN och numera drivande bakom sajten Health News Review som granskar hälsopåståenden i media och reklam, för att hetsa folk till att känna sig sjuka, rapporterar Medierna.

Han kritiserar en specifik Aftonbladet-artikel, som Medierna valt för att exemplifiera fenomenet. Den säljs med löpsedeln ”Din huvudvärk kan vara dold sjukdom”.

”När man skriver en sådan rubrik vill man nå en så bred publik som möjligt – och man skrämmer dem. Det är vad vi kallar sjukdomsmångla (att försöka göra om vanliga symptom till allvarliga sjukdomar reds. anm)”, säger han.

Det är de relativt vanliga hälsotillstånden, som förkylningar eller klumpar i halsen, som skulle kunna vara livshotande tillstånd enligt tidningarnas löpsedlar under hösten. Men det är ovanligt att hälsotillstånden skulle vara allvarliga, dolda sjukdomar. I de allra flesta fall är det bara milda åkommor, men deras trolighet likställs i artiklarna och på löpsedlarna med risken var att det skulle vara allvarligare sjukdomar.

Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet, slår ifrån sig kritiken.

”Jag tror att de som läser artiklarna och hela uppslaget får inte den onödiga oro och känslan av alarmism. Sen är det självklart så att en rubrik ska locka till läsning och då blir den automatiskt mer braskande, annars kunde vi jobba med överskrifter och strunta i rubriker”, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SvDAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.