Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Korrespondenter demonstrerade vid Gaza

Publicerad: 25 April 2007, 11:23

EREZ: - Släpp Alan! Släpp Alan! ropade mer än 100 utlandskorrespondenter i en demonstration på gränsen mellan Israel och Gaza. De protesterade mot att BBC-journalisten Alan Johnston nu suttit kidnappad mer än sex veckor någonstans i Gaza.


Inga livstecken har kommit från Alan Johnston och internationella medier har nu i praktiken upphört att rapportera från detta palestinska område på grund av riskerna.

Det var en ovan situation för många av oss vid gränsstationen Erez på onsdagen. Vi är som journalister vana att bevaka demonstrationer, inte delta i dem. Men den här gången kände vi att hotet kommit oss nära och att pressfriheten är hotad.

Utlandspressens förening (Foreign Press Association, FPA) organiserade protesten på den israeliska sidan av gränsen. Samtidigt demonstrerade ett 50-tal palestinska journalister på Gaza-sidan.

– Hit men inte längre känner många av oss att det är säkert att åka efter Alans kidnappning … Vi behöver åka till Gaza. Vi måste kunna täcka denna viktiga story, förstå vad som pågår och berätta vad som händer där … Men först måste vi få Alan tillbaka, säker och välbehållen. I dag, sade Simon McGregor-Wood, ordförande i FPA, till demonstranterna.

Alan Johnston var den ende utländske journalisten som bodde permanent i Gaza. Han hade rapporterat från det kaotiska området för BBC i tre år och skulle ha rest hem i slutet av april. Men den 12 mars fördes han bort av beväpnade män när han var på väg i bil mellan kontoret och bostaden. Sedan dess är han spårlöst försvunnen.

Han uppges vara fånge hos den inflytelserika familjen Daghmash, en gangsterklan som inte lyder vare sig Fatah eller Hamas. Och som ingen av de palestinska grupperna vill hamna i konflikt med. Samma klan sägs ha kidnappat två journalister från den amerikanska tv-kanalen Fox förra sommaren – och släppt dem för en lösesumma på miljontals dollar. Men alla dessa uppgifter är obekräftade.

För ett par veckor sedan meddelade en föga känd palestinsk islamistgrupp att den hade mördat Johnston. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas hävdar dock bestämt att den brittiske journalisten lever.

– Jag har kommit hit i dag för att visa mitt stöd för Alan. Och för att protestera mot alla kidnappningar och alla hot mot journalister. De skadar media och de skadar palestinierna. Palestinierna förlorar stöd och solidaritet utomlands, sade Walid Al Omary, byråchef i Jerusalem för den arabiska satellitkanalen Al-Jazira, som jag träffade bland demonstranterna.

– De palestinska myndigheterna bär ansvaret. Om de säger att de vet att han lever, så vet de också var han finns. De gör inte tillräckligt för att få loss honom, de är så svaga.

Ett 20-tal journalister har kidnappats i Gaza under senare år liksom ett antal utländska hjälparbetare och funktionärer. Men i allmänhet släpps de efter några timmar eller dagar. Alan Johnstons kidnappning slår alla rekord och väcker därför så stor uppmärksamhet.

– Jag har inte varit mycket i Gaza sedan vågen av kidnappningar började. Det är inte värt risken. Gaza har blivit en ”no-go-zone”, sade Jim Hollander, regional bildchef för EPA, som jobbat i Mellanöstern i 25 år.

– Palestinierna är de största förlorarna. Nu har de inga oberoende journalister som berättar deras sida av storyn. I dag är det bara lokala journalister som täcker Gaza.

FPA representerar cirka 500 journalister som bevakar Israel och de palestinska områdena för internationella medier.

– Vi har samlats här i dag för att påminna världen om att vår vän och kollega, journalisten Alan Johnston, har blivit kidnappad. Vi har inte glömt hans nöd och vi ska inte ge upp innan han är fri, sade FPA:s ordförande McGregor-Wood, byråchef i Jerusalem för den amerikanska tv-kanalen ABC.

Enligt BBC har en petition på dess hemsida till stöd för Johnston samlat mer än 50 000 underskrifter.
Arne Lapidus

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.