tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Köpa begagnat ska underlätta V-tabs expansion

Publicerad: 11 maj 2010, 06:20

V-tabs expansion har bara börjat. I går visades den nya Härrydaanläggningen för press och kunder. Samt för Stampens vd Tomas Brunegård som inte satt sin fot där tidigare. Han räknar med att snart inviga fler tryckerier.

Ämnen i artikeln:

Tomas Brunegård

Det har varit ett händelserikt år för V-tab. I höstas köptes Svenska Tryckericentralens konkursbo där bland annat ett heatsettryckeri i Södertälje ingick. Och nyligen tog man även över ett sådant tryckeri i Falköping samt ett i Kungsbacka.

Samtidigt håller man på att få igång produktionen på anläggningen i Härryda. I dagsläget producerar man fyra titlar där men det ska bli fler. Kapaciteten ligger på 70 000 ex per timme och dit ska man komma. När allt rullar som det ska där ska anläggningen i Aröd stängas och utrustningen säljas. Då kommer också en del av produktionen i Backa att flyttas över till Härryda.

Men företaget tänker fortsätta växa. Årets omsättning på omkring två miljarder ska bli fem miljarder inom bara några år räknar ledningen med. Då är V-tabs omsättning lika stor som hela Stampenkoncernen i dag.

Vi kommer snart att ta ytterligare steg både inom och utanför Sveriges gränser. Samt även när det gäller heatset, säger Tomas Brunegård.

När?

Där får du inga ytterligare kommentarer.

Han ser också en fortsatt expansion för V-tab när det gäller coldset.

Om planerna på en omsättning på fem miljarder 2014 ska bli verklighet måste ni ju agera?

Det kommer vi att göra också. Kanske ganska snart.

Har Stampen och V-tab de finansiella möjligheterna till det?

Om det handlar om att bygga nytt eller köpa nya anläggningar skulle svaret bli nej. Det skulle spränga vår balansräkning. Men det går att växa även med gamla anläggningar.

Det är Härryda ett bra exempel på. I princip är det bara huset och styrsystemet som är nytt. Såväl tryckeriet som packsalen kommer från JMS anläggning i Stockholm. Som de i sin tur köpt av Tidningstryckarna. Innan de flyttades till västkusten var de dessutom i malpåse i över ett år. Men nu står de på plats. Med ny elektronik och anpassade till dagens behov.

V-tabs ledning vill inte gå ut med hur mycket man betalat för den nya anläggningen. Men utgår man från vad Bold räknar med att de nya pressutrustningarna i Akalla och Malmö kommer att kosta, drygt 700 miljoner, är ett rimligt antagande ungefär hälften av den summan. På tio år ska den i alla fall vara avskriven.

För att minimera personalbehovet har man jobbat mycket med att effektivisera och automatisera. 20 personer ska räcka för att klara av att sköta allting när anläggningen går för fullt.

Genom att producera så kostnadseffektivt som möjligt frigör man också resurser för andra satsningar påpekar Tomas Brunegård.

   Bland annat på läsplattor och andra mobila satsningar.

Han tror att omstruktureringen av tryckeribranschen fortsätter. En allt hårdare kamp mellan bolagen om civilkunderna kommer troligen att slå undan benen för ett antal aktörer.

   När jag började i branschen fanns det ett 80-tal coldset tryckerier i Sverige. Nu är vi nere på omkring 45. Och den utvecklingen kommer att fortsätta.

Enligt Tomas Brunegård uppvaktas V-tab regelbundet av andra aktörer som vill avveckla sin verksamhet.

   Det finns många som vill sälja i dag. Och vi kommer att köpa det som känns rätt.

När?

Kanske ganska snart.

Det var faktiskt första gången Tomas Brunegård var på Härryda-anläggningen i går. För att hitta dit blev han till och med tvungen att ringa V-tabs vd Peder Schumacher för att få veta hur han skulle köra. Det var också första gången han invigde ett tryckeri.

Hur känns det?

Det känns jättebra, säger Tomas Brunegård och ler. Han verkar inte ha något mot att göra det till en vana att gå på invigningar.

Om Härrydaanläggningen: Maxkapacitet: 70 000 ex per timme. Max antal sektioner: 3 Max antal sidor fyrfärg: 96 2 packsalslinjer Miljöanpassning: Använder kemfria plåtar, återvinner värmen i fastigheten och satsning på reducera mängden rengöringsvätskor Prepress: i Västerås Övrigt: Automatiserad rullhantering och robotstyrda truckar

Om V-tab
Omsättning 2009: 2 miljarder kronor
Ägs av Stampen
Antal anställda: 850
Har anläggningar i Aröd (under avveckling), Avesta, Backa, Falkenberg,  Falköping, Halmstad, Härryda (Landvetter), Kungsbacka, Norrahammar,  Norrtälje, Södertälje (även heatset), Västerås, Örebro

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev