Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Konsulter tryckte på för att få tryckerimomsmiljoner

Publicerad: 27 November 2014, 06:28

När EU-domstolen ändrade reglerna om tryckerimomsen 2010 var konsulterna snabba med att uppvakta tryckerierna. Budskapet var ungefär här finns pengar att hämta, låt oss dela.


Det skriver Dagens Arbete i dag i en stor genomgång av tryckerimomsen och vilka konsekvenser den retroaktiva förändringen från en momssats på 25 procent till 6 procent har fått.

Vi brukar alltid vara snabbt ute, momsfrågorna är inget undantag.  Skatteverket gick efter EU-domstolens avgörande av tryckerimomsen ut med en skrivelse. Det var med den i hand som Grant Thornton började agera för tryckeriernas räkning. Vi har jobbat mot provisionsbaserad ersättning, säger revisionsbolagets informationschef Lisbeth Larsson till Dagens Arbete.

I genomgången framgår också att revisionsjätten PWC suttit på dubbla stolar. Bolagets momsexpert Ulf Hedström har skrivit mycket om hur tryckerimomsfrågan utvecklats. Han konstaterar att Här handlar det om efterbeskattning, då ska det råda hög rättssäkerhet. Nu blir tryckerikunderna krävda på skatt åtskilliga år efteråt utan att ha agerat klandervärt.

Men samtidigt har bolaget också under ett antal år varit rådgivare åt tryckerier som vill ha tillbaka sina momspengar.

En tryckerikund som drabbats rejält är Situation Stockholm som fått ett krav på 600 000 kronor från Skatteverket. Tidningen har nu beslutat att stämma deras tidigare tryckeri, Sörmlands Grafiska, som vägrar betala ut pengarna som de fått för mycket.

Vi har ingen annan möjlighet, säger Situation Stockholms ordförande Pia Stolt till Dagens Arbete.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.