Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Konkursrisk i Sörmlands Grafiska efter HD-domen

Publicerad: 22 December 2015, 12:52

Tryckerimomsdomen i Högsta domstolen riskerar att leda till konkurs för flera tryckerier, bland annat Sörmlands Grafiska. Det säger advokat Pia Janné Nyberg som arbetat mycket med tryckerimomsfrågan.


Pia Janné Nyberg är advokat vid Advokatfirman Janné Nyberg & Hübinette. Tidigare har hon bland annat varit verksam som jurist vid Förläggareföreningen. Som advokat driver hon ett antal mål där tryckerikunder har stämt sina tryckerier på momspengar.

Tidigare i år fick hon rätt i en uppmärksammad dom i Göteborgs tingsrätt där Svensk Byggtjänst vann mot Elanders, även om det var på en annan grund än i det aktuella målet i Högsta domstolen. Pia Janné Nyberg säger till Medievärlden att hon tycker att Högsta domstolens beslut leder till en rimlig lösning.

Vi vann målet i Göteborgs tingsrätt på en annan grund, men det spelar inte så stor roll i sammanhanget. Huvudsaken är att beslutet sammantaget visar att tryckerikunden har rätt att få tillbaka momspengarna från tryckeriet.

Pia Janné Nyberg påpekar att det är viktigt som tryckerikund att vara aktiv, för att kräva tillbaka pengarna.

Man måste agera som kund. Det måste framläggas krav mot tryckeriet på återbetalning, och betalar de inte måste man driva ärendet rättsligt antingen genom krav hos kronofogden eller i domstol. Skatteverket godtar inte att man som kund bara accepterar att tryckeriet inte vill betala, utan det måste drivas hela vägen, så att kunden har en exekutionstitel på fordran.

Nu är det inte säkert att de tryckerier som ska betala tillbaka, faktiskt har möjlighet att återbetala alla momspengar.

Många tryckerier kommer att försättas i konkurs. Till exempel finns det risk för att Sörmlands Grafiska, som gjorde en inkråmsöverlåtelse tidigare i år, går i konkurs. Då kan situationen bli mer besvärlig för kunden.

Överhuvudtaget är det många frågor som återstår. Vi vet ännu inte hur Skatteverket ställer sig till möjligheten att få anstånd med betalning, nu efter det att HD meddelat sitt vägledande beslut. Vi vet inte vilket rättsligt instrument som finns för att få pengarna tillbaka från Skatteverket, om pengar redan har betalats in och det är omöjligt att få tillbaka tryckerimomsen från tryckeriet. Där har vi fört en dialog med finansdepartementet, men vi har ännu inte fått något klart besked, säger Pia Janné Nyberg.

Medievärlden har sökte ledningen för Sörmlands Grafiska för en kommentar.

Tryckeribolag ombildas kan undgå momssmäll

Momsdopning sköt upp det oundvikliga

HD tryckerier måste betala tillbaka momsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.