Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Konkurrenterna startar en public service-kommission

Publicerad: 30 September 2015, 02:32

Flera tunga aktörer startar nu en kommission som ska utreda public service framtid. "Det är ingen krigsförklaring", säger kommissionens ordförande Gunnar Strömblad.


Ämnen i artikeln:

Public service

Initiativtagare till den nya public service-kommissionen är TU, Bonnier, Schibsted Sverige, Mittmedia och Bauer Media Group (Tidigare SBS). De finansierar gemensamt kommissionen, som har en budget på 1 600 000 kronor.

Vi ska göra en bred granskning av public service. Hur det styrs och leds och utvärderas. Vi ska titta på sådant som kan vara marknadsstörande, säger Gunnar Strömblad till Medievärlden.

En utredning om public service blev precis färdig, varför behövs en ny?

Det innebär inte att den är en slutgiltig sanning. Mot bakgrund av den snabba utvecklingen har vi hamnat i ett helt nytt läge. Vi tycker att det förs ganska lite debatt om public service i Sverige idag, och att public servicebolagen är ganska avvisande.

Tror du att det här kommer att uppfattas som en krigsförklaring av public service-bolagen?

Det är ingen krigsförklaring. Vi värnar alla om public service och tycker att det är en viktig del av mediemixen. Vi har inte som utgångspunkt att det bara ska få finnas tråkiga kulturprogram och nyheter i public service. Men hur det styrs, hur man ska kunna utvärdera verksamheten, och inom vilka områden man ska verka, det ska vi kolla på.

Kommissionen kommer att ha sammanträden månadsvis, och även anordna hearings med branschrepresentanter som är öppna för allmänheten. En slutrapport kommer att presenteras under våren 2016.

På vems bord ska detta landa?

Det kan bli så att vi avslutar med att vända oss till kulturministern med våra resultat. Men vi vänder oss till alla beslutsfattare och intresserade. Public service-perioden sträcker sig till 2019 så vi tror att det är bra tajming att få igång en ordentlig debatt om public service nu.

Kommissionens ledamöter är:

- Gunnar Strömblad (ordförande), tidigare koncerndirektör och styrelseordförande i Schibsted och vd för Svenska Dagbladet och Aftonbladet
- Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt vid Juridiska fakulteten på Uppsala universitet. Tidigare pressombudsman, justitieombudsman och ordförande i presstödskommittén.
- Agneta Dreber, ordförande i Sveriges Radio 2010-2014 och tidigare ledamot i band annat PON
- Mikaela Valtersson, vice vd för Kunskapsskolan och ordförande för Friskolornas riksförbund, tidigare riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.
- Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet, tidigare forskningschef vid Statens ljud- och bildarkiv och forskningschef vid Kungliga Bibliotekets forskningsavdelning.

Huvudsekreterare är Magnus Wallerå som leder kommissionens sekretariat som bemannas av Paues Åberg Communications som kommer att sköta projektledning, textproduktion, extern kommunikation, mediekontakter och administration.

Ledamöterna får ett arvode på 65 000 kronor per person och ordföranden ett arvode på 200 000 kronor.

Initiativtagarna har skrivit direktiven och utsett ledamöterna, men ska inte delta i kommissionens arbete. Direktiven är att ”belysa hur public service-bolagens verksamhet och utveckling påverkar medielandskapet. Kommissionen ska särskilt undersöka om det finns några problem med dagens definition, funktion, reglering och tillsyn av public service. Vidare ska kommissionen behandla frågan om hur public service bör utformas i framtiden mot bakgrund av den snabba förändringen som sker på medieområdet.”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.