Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Konjunkturen slår hårt mot Sydsvenskans resultat

Publicerad: 28 Augusti 2008, 09:30

Sydsvenskankoncernen går mot ett betydligt sämre resultat än väntat. Vinstfallet beror på kraftigt minskade intäkter plus strukturkostnader för bland annat pensionsavsättningar.


–  Ja , vi kommer att göra en lägre vinst i år än budgeterat, det är riktigt, säger vd Johan Ståhl, som dock inte vill avslöja några exakta siffror, bl a beroende på att koncernstrukturen är helt ny.

– Siffrorna kommer i helårsredovisningen, men resultatet är alltså inte alls i linje med förväntat,  säger Ståhl.

Han sticker inte under stol med att det budgeterade resultatet för Sydsvenskan och Skånemedia, 109 miljoner resp 25 miljoner kronor, inte kommer att nås.

– Vi har full koll på kostnaderna – däremot har intäkterna sjunkit ganska kraftigt. Hur mycket vill jag inte gå in på, men minskad platsannonsering står för för ungefär hälften av tappet. Till detta kommer s k strukturkostnader som pensionsavsättningar och liknande på drygt 60 miljoner kronor. Dessutom har den påbörjade lågkonjunkturen rent allmänt påverkat.

Sydsvenskan gick i fjol ut och erbjöd äldre anställda ”förtida” pensionslösningar.

Bonnier genomförde i början av 2008 en intern strukturaffär i Skåne. En ny skånsk mediekoncern med en omsättning på 1,3 miljarder skapades.

Affären innebar att Sydsvenska Dagbladet köpte gratistidningen City Malmö/Lund. Samtidigt tog Sydsvenskan över Bonniers ägande i Skånemedia. Den nya koncernen ska öppna för ett ännu tätare samarbete mellan de olika tidningarna – ett samarbete som, sades det då, kunde innebära personalminskningar.

Kostnaderna för denna strukturaffär belastar alltså årets resultat rejält.

Dessutom gick City Malmö/Lund med rejäl förlust vid övertagandet. Här har Ståhl satt ”vinst 2009” som ett ultimatum.

I början av sommaren bildade Sydsvenskan också, tillsammans med Helsingborgs Dagblad, ett nytt gratistidningsbolag som förutom City Malmö/Lund också ger ut City Helsingborg.

Sydsvenskan nådde i fjol sin tidigare uppsatta trestegsraket ”från noll till hundra miljoner i vinst på tre år”. Resultatet blev 114 miljoner efter finansnetto. För Skånmedia blev vinsten 30 miljoner.

Enligt uppgift är ert halvårsresultat negativt?
– Vi redovisar inget halvårsresultat. Det enda jag kan säga är just att resultatet i år blir lägre än beräknat.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.