Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Konflikt kring midsommarledigheten på Mittmedia

Publicerad: 9 april 2019, 06:40

Johan Lif, förhandlingschef på SJF kritiserar Mittmedias permissionspolicy. Foto: Tor Johnsson

Foto: Wikimedia.

De anställda på Mittmedia får veta sent om de får så kallad permission på högtider och en konflikt kring midsommarledigheten har blossat upp. Nu hotar facket att driva frågan i avtalsrörelsen om det inte blir förändring. Mittmedia säger att de följer kollektivavtalet.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

En konflikt har blossat upp mellan facket och Mittmedia. Det handlar om personalens möjlighet att få veta om de kommer att få tillbringa midsommar på redaktionen eller runt majstången. Enligt kollektivavtalet är helgdagar såsom jul och midsommar arbetsdagar för de anställda som jobbar så kallad rak vecka, alltså måndag till fredag. Det står i de lokala anställningsvillkoren sedan 2014.

Det betyder att anställda är schemalagda vid högtider som inte är röd dag och som infaller på vardagar – trots att redaktionerna inte kommer att behöva all personal. De som får vara lediga får veta det kort inpå. Något som retat upp facket.

– Hela syftet med att planera arbetstiden är att man ska kunna förena arbete och ett socialt familjeliv. Att man kan veta i god tid om man till exempel kan boka en resa eller ha gäster – eller om man ska vara på jobbet, säger Johan Lif, förhandlingschef på SJF.

Han kallar agerandet för provokativt och menar att det syftar till att flytta fram gränsen för hur kollektivavtalet ska tolkas

– Det förstärker bilden av att mediebranschen är personalpolitiskt underutvecklad. Varför säger man inte att man självklart ska leda och fördela arbetet på ett sätt så att folk kan planera sin vardag och sina helger? säger Johan Lif.

Om det inte går att få Mittmedia att ändra sin policy öppnar SJF för att kräva ändringar i kollektivavtalet när det förhandlas om nästa år.

– Om arbetsgivaren ska pusha så här absurda saker i kollektivavtalet innebär det att vi i avtalsrörelsen måste ställa krav på att fixa avtalet – så att man inte kan göra på det här viset. Det betyder att det blir en mycket mer besvärlig avtalsrörelse för arbetsgivarna, säger han.

Per Åhlin, redaktionell personalchef på Mittmedia, menar att personalen kan planera sin ledighet kring högtider genom att söka ledigt.

– Vill man vara säker på att få vara ledigt så ansöker man om semester eller kompledigt på vanligt sätt. När vi har grepp om behov och personalläge kan vi ge permission till medarbetare som inte behövs i det planerade arbetet, säger han.

Per Åhlin säger att han inte har några åsikter kring vilka frågor som facket driver i avtalsrörelsen.

– Vi följer kollektivavtalet, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News