Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kommunreporter har politiker som FB-vänner

Publicerad: 28 April 2010, 10:43

Karin Hörnfeldt, kommunreporter på Västerbottens-Kuriren, är vän med flera politiker på Facebook. Jag ser inget problem med det , säger hon.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens-Kurirensociala medier

Karin Hörnfeldt har varit med på Facebook i ungefär ett år. Hon gick med på grund av jobbet och för att hon märkte att mycket av den lokala politiska diskussionen pågick där.

Av hennes cirka 240 FB-vänner är en tredjedel politiker eller politiska tjänstemän. Bland vännerna finns två av kommunalråden i Umeå.

Hur tror du att det påverkar din trovärdighet som reporter att vara vän med politiker på Facebook?

Om jag enbart valde politiker från ett visst parti så skulle det förstås vara ett problem, men jag har politiker från många partier i min vänlista.

Även Sverigedemokrater?

Nej, men skulle jag få en förfrågan från en lokal SD-politiker skulle jag tacka ja.

Karin Hörnfeldt säger att hon framför allt använder sajten för att se hur andra kommunicerar med varandra och för att få nyhetstips.

Ser du inga nackdelar?

Jo, att man ibland får veta personliga saker man inte vill veta. Jag är själv väldigt restriktiv med vad jag skriver om mitt privatliv.

Hon är också försiktig med att gå med i politikers fanpages och politiska grupper på FB.
   
För mig är det ett tydligt ställningstagande. Det skulle kunna användas emot mig och göra det omöjligt för mig att bevaka politik.

Hon tar FB-gruppen Sverigedemokrater i riksdagen, nej tack som exempel. Just den gruppen diskuteras på många redaktioner. Bland annat på Helsingborgs Dagblad, där man tagit ett beslut om att reportrar som går med i politiska intressegrupper inte ska skriva politik.

Det handlar om sunt förnuft, som nyhetsreporter bör man inte skylta sina politiska åsikter, säger HD:s chefredaktör Lars Johansson.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.