Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kommunikatörerna ökar och journalisterna minskar

Publicerad: 9 December 2015, 06:57

Informationsavdelningarna i Östergötland växer, samtidigt minskar antalet journalister. Och nu läggs journalistutbildningen i Motala ned.


Ämnen i artikeln:

SVTDagens Samhälle

Inom NTM-koncernen, där bland annat Norrköpings Tidningar, Motala-Vadstena Tidning och Östgöta Correspondenten ingår, har omkring 50 journalisttjänster i Östergötland försvunnit bara det senaste året, rapporterar SVT.

Om vi sällan hinner gå djupare och vidare och hitta det som man inte skriver pressmeddelanden om då blir det ett stort demokratiskt problem, säger Zenaida Hadzimahovic, näringslivsreporter på Östgöta Correspondenten, till SVT.

Enligt en annan undersökning, som tidningen Dagens Samhälle gjort, har antalet journalister minskat med 1 000 personer de senaste två åren. Samtidigt ökar kommunikationsavdelningarna i Sveriges kommuner.

På Bona folkhögskola i Motala är den allt tuffare arbetsmarknaden för journalister en av anledningarna till att man lägger ned sin journalistutbildning till sommaren.

Lars Christophersen har undervisat journalister på Bona folkhögskola i 16 år. Han säger till SVT att han märkt att intresset för utbildningen har minskat:

Jag tror att det har trängt igenom att anställningsvillkoren är osäkra och lönerna stått stilla i journalistbranschen. Det är lätt att bränna ut sig på tuffa arbetspass som journalist i dag.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTDagens Samhälle

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.