Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kommunernas annonsering i dagstidningar ifrågasätts

Publicerad: 1 november 2011, 12:58

I en promemoria från Finansdepartementet ifrågasätts kravet på att kommunala föreskrifter ska annonseras i ortstidningar.


I många förordningar för kommuner och landsting finns det i dag krav på att föreskrifter ska göras tillgängliga för allmänheten genom ortstidningar.

I promemorian ”Bättre tillgång till kommunala föreskrifter” från Finansdepartementet föreslås en ny paragraf i kommunallagen. Enligt förslaget ska föreskrifter för allmänheten inom områden som trafik, allmän ordning och tillfällig försäljning göras tillgängliga på något av följande sätt:

Via kommunens eller landstingets webbplats

I kommunens eller landstingets författningssamling

Samlade på annat sätt (t.ex. författningssamling på nätet)

Ortstidningar nämns överhuvud taget inte som alternativ.

Förslaget är nu ute på remiss. TU skriver i sitt svar bland annat att det finns grupper i samhället som fortfarande inte har tillgång till, eller vana att använda internet. Däremot läser cirka 80 procent i åldersgruppen 44 – 79 år en dagstidning varje dag.

Och även för vana internetanvändare är det en skillnad att få informationen som en del i en daglig läsrutin och att aktivt söka sig till en viss avdelning på kommunens hemsida.

En tidning är en sammanfattning av allt som är viktigt att känna till, och här finns också den samhällsinformation som lagstiftaren anser vara viktig för allmänheten, säger Alexandra Lundvik, jurist på TU.

Promemorian heter ”Bättre tillgång till kommunala föreskrifter” men att den som saknar internet ska behöva söka upp ett bibliotek eller ett kommunhus är inte så mycket bättre än en anslagstavla.

Dessutom handlar det om intäkter för tidningarna som går förlorade.

Även om promemorian, som nu är ute på remiss, bara gäller vissa områden, kan det finns en risk att lagen ändras även för fler typer av föreskrifter.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.