Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Kommunens beslut: Pressutskick bara till tidningar med ansvarig utgivare

Publicerad: 3 april 2019, 05:30

Foto: Wikimedia Commons.

Fagersta kommun kommer bara att skicka pressmeddelanden till medier som har en ansvarig utgivare. Motståndare till beslutet menar att det syftar till att förhindra en viss sajts arbete, rapporterar P4 Västmanland.


Om man vill ha ett pressmeddelande från Fagersta kommun behöver man framöver kunna visa upp ett utgivningsbevis och ha en ansvarig utgivare. Det framkommer i ett nytt policydokument som kommunfullmäktige i staden antagit.

Oppositionspolitikern och vänsterpartisten Stig Henriksson, vars parti och SD röstade emot förslaget, säger att beslutet syftar till att försvåra för sajten Fagersta Nyheter. Sajten har kritiserat de styrande Socialdemokraterna och har ingen ansvarig utgivare, rapporterar P4 Västmanland.

– Jag påstår helt frankt att det är just för att sajten upprepade innehållit kritik mot de styrande socialdemokraterna, och att det är det som man försöker stoppa nu, säger Stig Henriksson (V) till P4 Västmanland.

I en skriftlig kommentar till P4 Västmanland skriver kommunstyrelsen ordförande Marino Wallsten (S) att det inte innebär någon praktisk förändring av kommunens arbete.

”När det gäller pressmeddelande är det helt upp till kommunen hur man vill distribuera pressmeddelande och kommunen har alltid skickat pressmeddelanden till etablerad lokal media. Nu står det också uttryckligen i kommunens riktlinjer”, skriver han.

Han skriver också att pressmeddelandena publiceras på kommunens hemsida och att de är offentlig handling och att vem som helst därför kan begära ut dem.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News