Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kommissionens besked: Presstödet inte förenligt med EG-fördraget

Publicerad: 7 November 2008, 14:47

Det svenska presstödet är inte förenligt med EG-fördraget. Det beskedet gav generaldirektoratet för konkurensfrågor idag. Eftersom stödet redan existerar har direktoratet däremot inga invändningar mot de anmälda förändringarna.


Ämnen i artikeln:

PresstödSvenska Dagbladet

Sverige kan genomföra den uppräkning av stödet som man fattade beslut om först i juni 2006 och som regeringen notifierade en andra gång i september.

Det betyder att de största landsortstidningarna med stöd kan få en höjning från 15,3 till 16,9 miljoner. Och storstadstidningarna, Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet, skulle få sänkt från 65,4 till 63,9 miljoner.

Sammanlagd ökad kostnad på cirka 60 miljoner.

Men stödet i stort är inte i alla delar förenligt med EG-fördaget. Generaldirektoratet har gjort en noggrann genomgång och analys av stödet och dess historia. Och i det som kallas ett ”preliminärt besked” konstaterar man att det svenska presstödet ”kan anses vara förenligt med den gemensamma marknaden endast om de svenska myndigheterna vidtar åtgärder för att lösa de konkurrensproblem som konstaterats ovan”.

Stötestenen är storstadsstödet. Det är ”mycket osannolikt när det gäller dessa dagstidningar att syftet att främja mediemångfald rättfärdigar den betydande konkurrenssnedvridning som stödet ger upphov till.”

Än så länge är ärendet en tjänstemannafråga. Kommissionen i sig har inte fattat beslut. Sverige har en månad på sig att komma med synpunkter på kommissionens analys ocvh preliminära slutsats.

Den svenska representationen fick beskedet mitt på dagen idag, och skickade det vidare till kulturdepartementet.

Hur Sverige ska hantera frågan, om förändringarna ska genomföras eller inte, har man inte bestämt, enligt Martin Persson, handläggare på departementet.

Kommissionen skulle dock inte göra sak om så sker. Pedro Diaz har handlagt ärendet på generaldirektoratet för konkurrensfrågor.

Skulle det anses som en provokation om Sverige genomförde förändringarna?

– Nej. Det är ett existerande stöd. Och ändringarna påverkar inte de aspekter som det preliminära beskedet tar upp.

Kommissionens besked med analys och frågor kan hämtas här.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

PresstödSvenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.