Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kommissionen öppnar för förhandling om presstödet

Publicerad: 26 November 2008, 13:54

Det preliminära beskedet från EU-kommissionen om presstödet ska inte ses som hugget i sten, skriver kommissionären Neelie Kroes i ett personligt brev till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. "Jag hoppas att vi kan fortsätta att arbeta tillsammans på ett konstruktivt sätt" skriver Kroes.


Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn Liljeroth

Neelie Kroes har svarat…

Brevet från Neelie Kroes, kommissionär för  konkurrensfrågorna, kom till Näringsdepartementet igår. Det är ett svar på ett personligt brev från Lena Adelsohn Liljeroth till Neelie Kroes skickat i mitten på oktober, tre veckor innan det preliminära beskedet från kommissionen kom.

I sitt brev skriver kulturministern att det existerande presstödet och de förändringar som nu anmälts har stor betydelse för medial pluralism, kulturell mångfald och bredd i åsikterna.

Förändringarna i stödet – bland annat en höjning med omkring 60 miljoner – är motiverat utifrån kostnadsökningar och ger ökad möjlighet för nya aktörer att ta sig in på marknaden.

…Lena Adelsohn Liljeroth om presstödet.

Lena Adelsohn Liljeroth skriver vidare att hennes tjänstemän genom flera möten med generaldirektoratet för konkurrensfrågor deltagit i ”konstruktiva diskussioner om det svenska presstödet, dess kompabilitet med reglerna för statsstöd och dess roll i att stärka mediepluralismen”.

Den svenska vändningen i början av september går inte kulturministern in på, utan förklarar den indirekt genom att skriva att remissvaren kulturdepartementet fick på sitt förslag till förändrat stödsystem gjorde vikten av stödet ”mycket klart”.

Nu är kulturministern beredd att presentera alla nödvändiga fakta och ytterligare klargöra den svenska positionen.

Sedan kulturministerns brev gick iväg har kommissionens preliminära besked kommit den 8 november. Den genomgång man gjort av det svenska presstödet landar framför allt i att storstadsstödet inte är förenligt med reglerna för statsstöd.

Neelie Kroes skriver i sitt svar  till Lena Adelsohn Liljeroth, skickat några dagar efter det preliminära beskedet, att kommissionen värdesätter vikten av mediepluralism och att det är medlemsstaterna som primärt bestämmer hur man använder allmänna medel. Men att ”driva en dagstidning är också en kommersiell verksamhet” och att kommissionen har i uppdrag att förhindra oacceptabel konkurrenssnedvridning.

I det sammanhanget har kommissionen fått två klagomål mot presstödet, ett av dem från annat land. Att det rör sig om Bonniers och Dansk Avistryk skriver hon inte uttryckligen.

Viktigast för kulturdepartementet och regeringen är att Neelie Kroes skriver om det preliminära beskedet att det ”måste ses som en utgångspunkt i en formell gemensam process om detta existerande stöd och på intet sätt utgör kommissionens slutliga position”.

Neelie Kroes avslutar brevet med att hon hoppas att ”vi kan fortsätta arbeta tillsammans på ett konstruktivt sätt för att förbättra stödet utifrån reglerna för statsstöd”.

Sverige har 20 arbetsdagar på sig att svara på det preliminära beskedet. Fristen går ut i början på december. I förra veckan var en grupp från kulturdepartementet i Bryssel och träffade tjänstemännen på motsvarande statsekreterarnivå hos Neelie Kroes.

– Innehållet i samtalet vill jag inte diskutera, säger Erik Kristow, sakkunnig i kulturdepartementet.

Lena Adelsohn Liljeroth var också i Bryssel förra veckan och ville träffa Neelie Kroes, men ett möte gick inte att ordna, säger Erik Kristow.

Har ni många kontakter nu under arbetet med svaret, till exempel med representanter från branschen?

– Det är en strid ström hela tiden, som tidigare.{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=25}

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn Liljeroth

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.