Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kommissionen gav vikt åt klagomålet mot presstödet

Publicerad: 17 April 2008, 10:43

Var det förändringarna i presstödet som riksdagen tog i juni 2006, eller var det ett klagomål från ett branschföretag, som fick kommissionen att börja ifrågasätta hela systemet? Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth menar att det hemliga klagomålet inte spelade roll. Men i ett brev från konkurrenskommissionären Neelie Kroes nämns klagomålet före ändringarna som förklaring.


Ett klagomål mot det svenska presstödet som EU-kommissionen fått spökar i presstödsfrågan. När Lena Adelsohn Liljeroth idag hördes av konstitutionsutskottet ännu en gång, sa hon att hon och hennes departement varken fått veta vem som lämnat klagomålet, eller fått se innehållet. Detta hålls hemligt av kommissionen.

Hon kommenterade att Bonniers nämns, och påminde om att alla riksdagsmän fått material från koncernen i presstödsfrågan förra våren. Men på fråga från Helene Pettersson (s) sa hon att klagomålet inte spelat någon roll. Det var notifieringen av förändringarna sommaren 2006 som fick kommissionen att reagera.

Det svar på brev som EU-parlamentarikerna Jens Holm och Eva-Britt Svensson (v) fått från Neelie Kroes om presstödet den 9 april ger en annan bild:
”Det svenska presstödet uppmärksammades av kommissionen efter klagomål från ett företag som är verksamt inom sektorn och en anmälan från den svenska regeringen om planeraqde ändringar av presstödsförordningen.”

KU pressade dock inte ministern om de olika bilderna av förloppet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.