Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Knytkonferens med tema källkritik i Göteborg

Publicerad: 29 November 2013, 10:41

I helgen anordnar Fajk en knytkonferens om källkritik på JMG i Göteborg. Bland deltagarna finns Gavin Sheridan från Storyful.


Konferensen Fajkon 2013 anordnas av göteborgsjournalisterna Emmy Rasper och Emma Svensson inom ramen för Fajk (Föreningen för anordnandet av journalistiska knytkonferenser) som tidigare haft flera knytkonferenser och hack i Stockholm.

Vi ville få göteborgsjournalisterna intresserade för konceptet. Det har varit ett ganska stort intresse, men samtidigt många som inte vet vad en knytkonferens är, och en del är skeptiska inför tanken att dela med sig, säger Emmy Rasper.

Ungefär 50 journalister kommer att delta, de flesta från Göteborg, men även inresta från bland annat Stockholm och Malmö. På en knytkonferens är det deltagarna som håller i programpunkterna. Man kan antingen föranmäla sitt seminarium, eller skriva upp sig på plats. På denna konferens finns dock en keynote speaker: Gavin Sheridan från Storyful.

Är inte det lite motsägelsefullt?

Ja, det går lite emot idén, men vi gillade honom så mycket och tycker att det han har att säga är så intressant. Idén är ju att vem som helst ska kunna gå upp och prata, men det behöver inte säga emot varandra. Vi testar lite.

Är det något mer specifikt inom källkritik som är temat?

Nej, vi tänker snarare öppna upp temat och vidga begreppet. Det handlar om tabbar som varit, sådant som blivit fel, källkritik i sociala medier. Men också vem som får komma till tals i media, det är ju också källkritik. Vilka är vi och vilka källor har vi.

Det har varit mycket nyheter om pr-bluffar och misstag, det känns som att det ligger i luften och att många vill diskutera det.

Vad är era förhoppningar inför morgondagen?

Att folk är glada och spontant vill hålla föreläsningar och dela med sig av sina erfarenheter, att det blir ett gäng som vill lära av vandranda och inte konkurrera. Vi vill prata om journalistik på en lördag det är typ det bästa som finns.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.