Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Knapp för Kina-protest

Publicerad: 18 April 2008, 11:58

De som åker till Peking för att bevaka OS kommer att ha ögonen på sig. Inte minst kommer Reportrar utan Gränser följa vad de gör - och vad de har på sig. Bär de knappen eller inte? (Uppdaterad)


De svenska mediernas OS-trupper håller på att tas ut. Vissa är klara, andra inte, men planeringen har kommit långt. Men det är inte bara det idrottsliga man ägnar sig åt. På Aftonbladet har man Amnesty hållit seminarier med de som ska åka för att berätta om situationen i Kina och hur man landets ledning ser på press- och yttrandefrihet.

Reportrar utan gränser lanserar nu en knappkampanj där de uppmanar alla som ska åka till OS i Peking, oavsett om man är idrottare, reporter eller besökare, att bära en knapp med det kinesiska tecknet för frihet på.

Hur tidningen ska förhålla sig till den har man inte pratat om ännu.

Expressen har sin uppställning klar och ackrediterad. Men vill av konkurrensskäl inte säga hur stor den är. Hur de ställer sig till knapp-protester är inte klart.

– Vi kommer att ta en diskussion om det, säger informationschef Irina Halling.

Någon kurs i Kinakunskap är inte aktuellt.

– Vi har ju en reporter där sedan länge, Mats Larsson, som hjälper till att överföra kunskap om hur det står till där. Så här är alla väl insatta.

Jacob Sillén, sportchef på TT, ska skicka över nio personer för att bevaka OS. Däribland en från utrikesdesken som bara ska jobba frågor om politik och mänskliga rättigheter.

När det gäller knapp-protester har man inte tagit upp den frågan.

– Men jag skulle inte motsätta mig det.

Scanpix skickar fyra personer från Sverige, men de ska samarbeta med kollegor från Norge och Finland så tillsammans är truppen 14 man stark. Redaktionschefen Tobias Röstlund är en av dessa. Han har svårt att tänka sig att hans fotografer kommer att ha på sig några knappar när de jobbar i Peking.
Han har skrivit på ett avtal som bland annat styr vad de får ha på sig. Ingen reklam är tillåten, varken ideell eller kommersiell. Vilket inte är unikt för Peking-OS understryker han.

– Visst kan vi välja att bryta det. Men då riskerar vi att inte få vara kvar.

Från Göteborgs Posten åker sex personer plus en stringer som kommer att bevaka vad som händer både före och efter den olympiska elden har släckts.

– Vår delegation kommer inte att enögda bara bevaka sport utan den kommer att vara flexibel, säger sportchef Lars Lundström.

De flesta av de som ska åka har varit på ett seminarium anordnat av Amnesty och Reportrar utan gränser för att få veta mer om vilka förhållanden som råder i Kina. Dessutom kommer en Kina-expert att besöka tidningen för att de ska få ytterligare en gnuggning.

När det gäller knapp-frågan har man inte tagit ställning.

– Vi har ingen policy i den sortens frågor. Inte åt något håll, säger Lars Lundström.

Den moderata riksdagsmannen Göran Lindblad driver en liknande kampanj, både i Sverige och i Europarådet. I över ett års tid har han propagerat för att man ska demonstrera för mänskliga rättigheter och demokrati i Kina i samband med OS.
Han håller precis på att ta fram egna knappar i samarbete med en reklambyrå.

– Men det är ingen hjärtefråga att de blir just dessa knappar. Huvudsaken att man protesterar, säger Göran Lindblad.
Det är inte bara i Sverige och i svenska medier han agiterar. Göran Lindblad är även ordförande i Europarådets svenska delegation.

– Så jag för ut budskapet till alla 47 medlemsländer.

I maj kommer situationen i Kina upp i en särskild debatt på Europarådets möte i Strassbourg.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.