Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Klotterdom förvrängdes av media

Publicerad: 5 November 2014, 06:57

Domen mot en 16-årig klottrare refererades felaktigt i en rad medier, vilket fick Aftonbladets kolumnist Oisín Cantwell att reagera.


TT-artikeln löd ”En 16-åring som tillsammans med en yngre kamrat klottrade antiisraeliska slagord, en överkorsad Davidsstjärna och ett nazistkors på konserthuset och konstmuseet i Göteborg, har dömts till dagsböter för skadegörelse. Däremot anser inte tingsrätten att 16-åringen är skyldig till hets mot folkgrupp, vilket åklagaren tyckte, uppger gp.se. 16-åringen förklarade för polisen att han inte hatade judar men väl landet Israel. Tingsrätten konstaterar att klottret var ett uttryck för gjorda ställningstaganden i fråga om konflikten mellan Israel och Palestina, snarare än som hets mot folkgrupp.”

Det fick SvD:s Sanna Rayman att skriva ”Hur hakkorset kan anses vara ett rimligt sätt att visa stöd för Gazas befolkning är för mig en gåta”.

Men 16-åringen hade bara dömts för att han sprayat ”Bojkotta Israel”, ”Free Gaza” och ”Wake upp people”, och Davidsstjärnor, men inte överkryssade Davidstjärnor eller hakkors. (och att hans kompis, som var för ung för att åtalas, hade kryssat över Davidsstjärnorna)

”Mönstret brukar se likadant ut. En reporter har missuppfattat domen och andra journalister hakar på utan att ha läst den. Det blir argt i sociala medier och åsiktsskribenter skyndar till.”, skriver Oisín Cantwell i kolumnen.

Sanna Rayman som nu har uppdaterat sin text, håller med honom. ”Han har förstås rätt. Jag borde ha läst domen jag skrev om i ett stick på dagens ledarsida. Jag håller helt med honom om det. Precis som Cantwell har jag irriterat mig på oskicket att inte läsa domar många gånger förut. I synnerhet, precis som även han lyfter upp, har problemet varit utbrett när det gäller friande våldtäktsdomar.”

Hon hade inte läst domen, men väl artiklar i Aftonbladet/TT, på Sveriges Radio och en mer utförlig rapport i GP.

”Enligt Oisín Cantwell twittrade ett par tappra själar friskt om saken under helgen, men detta har jag alltså inte sett. Det märkliga är emellertid att twittrandet inte verkar ha lämnat Twitter eller nått fram till de journalister som rapporterat om saken i olika nyhetsmedier? I skrivande stund är samtliga av de länkade artiklar som jag använde som källor under söndagen helt oförändrade. Även Oisín Cantwells egen tidning rapporterar fortfarande den felaktiga storyn, i oförändrat och okommenterat skick.”, skriver Sanna Rayman.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.