Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Kliv upp ur de gamla hjulspåren Sören Andersson!

Att du efterlyser lösningar på problemen i branschen kan jag förstå, för inte verkar dom vara nära till hands vare sig inom NTM eller Mittmedia, skriver Svenåke Boström.

Publicerad: 14 november 2011, 06:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag ska börja med att tillbakavisa dina nya falsarier:

- Jag är absolut inte illojal mot mina tidigare medarbetare. De åsikter jag framför finns bland en stor del av personalen och diskuterades hett innan jag slutade. Alla positiva kommentarer jag fått efter min debattartikel bekräftar också detta. Men ingen vågar yttra sig offentligt av rädsla för att försvinna i nästa nedskärning initierad av MM-ledningen. Att ingen av de ansvariga inom Mittmedia har svarat på min debattartikel talar väl sitt tydliga språk. De inser att om de försöker tillbakavisa mina påståenden skulle antalet kommentarer som stöder mitt resonemang öka ännu mer och avslöja sprickan inom organsiationen.
- Jag sitter definitivt inte på läktaren som de muppar du hänvisar till i ditt inlägg. Jag har visserligen ett pensionsavtal från ST, men det innebär inte att jag slutat jobba. Det hade du förstått om du läst mitt första inlägg ordentligt. Jag är kvar i branschen på olika uppdrag via mitt eget företag och räknar med att vara med och påverka medieföretag som är öppna för förändringar och nytänkande. Så nog är jag med i matchen ett bra tag framöver, förhoppningsvis även efter att jag uppnått den reguljära pensionsåldern.
- Du skriver: ”Han utgår inte från vad som händer i omvärlden utan har som så många andra inom våra medieföretag ett introspektivt synsätt. Kort sammanfattat låt allt vara som det var”. Som tur är så är det nog bara du själv som tror på sådana dumheter. Om du verkligen läst mina inlägg så skulle du upptäckt att mitt synsätt är precis det motsatta. Jag har varit starkt kritisk till att tidningarna inte agerat i tid när det gäller förändringarna i medielandskapet. Och om det är något jag bevakat, och kommenterat, är vad som händer i omvärlden. Både här hemma och utrikes.
- Det är inte mina cirklar som MM-koncernen rubbat, utan mina tidigare arbetskamraters. Utvecklingen talar sitt tydliga språk. Tyvärr.

Att du efterlyser lösningar på problemen i branschen kan jag förstå, för inte verkar dom vara nära till hands vare sig inom NTM eller MM. Det gäller till en början att kliva upp ur de gamla hjulspåren och öppna för reella förändringar. ”Centraliseringsmodellen är bara ett sätt att öka farten i den nedåtgående spiralen”, som en av mina tidigare kollegor på ST uttryckte saken.

Eftersom du uppenbarligen inte läst mina tidigare artiklar i ämnet kommer här några korta punkter. Detta är vad som behöver göras för att vända trenden i tidningsbranschen:

- Ta de social medierna på allvar och integrera detta i den dagliga verksamheten. Jag minns hur Sofia Mirjamsdotter under sin tid på ST förgäves försökte få redaktionen att förstå vikten av detta.
- Bejaka den nya journalistiken med öppenhet och transparens under hela skrivprocessen. Diskussionen pågår på bland annat Journalistbubblan på Facebook.
- Se över innehållet i tidningen. Läsarna vill inte betala för gamla nyheter.
- Inför flexibla abonnemangslösningar. Många vill inte betala för en tidning de bara läser 3 dagar av 7. Det här har vi pratat om länge, men det händer väldigt lite.
- Bättre kopplingar mellan papperstidning och webb. Lär av Norran och deras Live Chat. Aftonbladets ”Tagga” var ett bra försök, tyvärr motsvarade inte innehållet förväntningen från läsarna, men den tekniken återkommer i nya varianter.
- Om/när upplagenedgången börjar närma sig smärtgränsen, gör om tidningen till ett nyhetsmagasin med veckoutgivning.

Sist men inte minst:
Ge tillbaka tidningarna det lokala initiativet när det gäller privatmarknad, kundtjänst och annonsproduktion. Det kan gärna vara en gemensam produktionsorganisation, men med buffertkapacitet på 2-3 orter.

Låt inte den centrala it-avdelningen styra utvecklingen.. Lokala it-avdelningar som får välja verktyg och tillämpningar som passar bäst för de olika verksamheterna blir mer kostnadseffektiv på både kort och lång sikt.

Kliv upp ur de gamla hjulspåren och hitta nya vägar! Med enbart sparpaket kommer tidningarna att spara sig till döds. (Men utveckling är ju mycket svårare). Nu blir storkoncernerna mer och mer en koloss på lerfötter, när man istället skulle vara som små snabbfotade ödlor.

Jag har många konkreta idéer kring detta, och en del andra utvecklingsidéer, men det sparar jag åt mina kommande uppdragsgivare.

Härmed avslutar jag meningsutbytet med Sören Andersson i detta ämne. Det är ingen mening med att fortsätta diskutera med någon som på ett ohederligt sätt försöker pådyvla sina meningsmotståndare åsikter man aldrig haft.

Lästips: Snart kommer redaktörerna, skribenterna och bloggarna att äga sina egna tidningar.

Lär känna den sociala journalisten.

Livegranskning, – ett sätt att utnyttja alla källor.

Robert Rosén om journalistrollen.

Uppmaning till redaktionerna: ”Have more fun!”

Svenåke Boström

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.