Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Klimatneutrala Sydsvenskan ett föredöme – tycker FN

Publicerad: 10 juni 2009, 08:34

21 svenska företag uppmärksammas av FN för sina insatser på miljöområdet. Ett av dessa är Sydsvenskan som från och med maj är ett klimatneutralt företag. (Uppdaterad)


–    Om fem år måste man vara klimatneutral. Annars är det kört.

Det säger Torbjörn Friberger, tillträdande miljöchef på Sydsvenska Dagbladet.

Han är en av de drivande krafterna bakom att Sydsvenskan i dag är klimatneutral. Som företag. Produkten har inte kommit dit ännu.

Men de övriga tidningarna som ingår i koncernen, Kristianstadsbladet, Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda är det även som produkter.

–    Klimatneutralt hela vägen från trädet till postlådan är mottot, säger Torbjörn Friberger.

Företaget jobbar hårt för att få ner sina utsläpp av växthusgaser. Men verksamheten orsakar ändå en del belastningar på klimatet. Vid senaste revisionen kom man fram till att det motsvarar 1 700 ton koldioxid. För att kompensera för detta skänker man pengar till ett lokalt indiskt projekt för förnyelsebar energi.
Nästa år blir det mer pengar till det projektet för då ska man även kompensera för Sydsvenskan som produkt.

–    Det blir nog cirka 1 000 ton till, säger Torbjörn Friberger.

Bortsett från det så räknar han med att sänka Skånemedias utsläpp med tio procent i år. Inte minst eftersom man nu kommer att satsa stort på biogas till fordonen.

–    Vi har en bensinbil men den gör vi oss av med i veckan.

Att företaget är klimatneutralt berättar man regelbundet för läsekretsen och annonsörerna med hjälp av annonser i tidningen.

Det har också bidragit till att locka till sig annonsörer.

–    Det var en stor riksannonsör som skulle köpa en kampanj som frågade om vi var Svanenmärkta. När jag förklarat att vi är klimatneutrala och vad det innebär tyckte han att det lät mycket bättre, säger Torbjörn Friberger.

Med listan finns också Mittmedia print. Vilka övriga som är med hittar du här:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.