Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Klart vilka som går in och räddar Stampen

Publicerad: 14 December 2016, 16:52

Tre Göteborgsbaserade bolag går in med pengar i Stampen. Den nyemission som ska genomföras innebär också att familjen Hjörne inte längre äger majoriteten av mediekoncernen.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneStampen

Göteborgsbaserade Ernström & Co, Stena Finans och Provobis Holding blir nya delägare i Stampen.

Nyemissionen ger ett kapitaltillskott på 81 miljoner kronor men innebär också att familjen Hjörne inte längre har en majoritet av rösterna. Det sedan alla aktier i bolaget ska efter emissionen ha samma värde och familjen kommer efter dess genomförande att kontrollera knappt 44 procent av aktieinnehavet.

I Ernström-bolaget är Fabian Hielte vd. Han är gift med Peter Hjörnes systerdotter Harriet Cobbold Hielte. Bolaget ägs av familjen Hobohm där en representant är den tidigare Expressenjournalisten Sussane Hobohm som också varit chefredaktör på GT.

– Koncernens skuldsättning har förbättrats avsevärt genom rekonstruktionen och vi är övertygade om att det här är en bra investering. Genom den bidrar vi också till att bevara tidningstitlarna, jobben och lokaljournalistiken i hela regionen, säger Fabian Hielte i ett pressmeddelande.

Stena Finans ägs av Göteborgsredaren Dan Sten Olssons som också äger Stena Line.

Provobis Holding kontrolleras av miljardären och Cherry Casinos grundare Rolf Lundström.

– Jag är glad att den här gruppen av starka investerare tror på oss. Beskedet är viktigt för våra medarbetare, leverantörer och kunder. Det här var den sista pusselbiten i vår räddningsplan och med den på plats får koncernen den finansiella trygghet och det starka engagemang som behövs. Vi känner att vi har fått ett starkt stöd av investerarna för den vändning som har gjorts och för våra planer framåt, säger Stampens koncernchef Martin Alsander i ett pressmeddelande.

Efter nyemissionen ser delägandet ut som följer: Peter Hjörne med familj 36,1 %, Ernström Kapital med närstående 13,3 %, Stena Finans 12,4 %, Lennart Hörling genom bolag 11,2 %, Marika Hjörne Cobbold med familj 7,6 %, Stampens ledning 6,0 %, Styviken Invest (Björn Savén) 5,4 %, Provobis 4,9 %, fackliga organisationer 2,6 % och Jack Forsgren genom bolag 0,5 %.

Medievärlden söker Martin Alsander för fler kommentarer.

Ämnen i artikeln:

Peter HjörneStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.