Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Klart med Mecoms försäljning i Tyskland

Publicerad: 13 Januari 2009, 09:18

Brittiska Mecom har nu sålt sina tyska tidningar till det tyska mediahuset M. DuMont Schauberg. Mecom kan inkassera 153 miljoner euro för de fem tidningarna. Frågan är om detta är tillräckligt för det hårt skuldtyngda Mecom.


Mecom-grundaren David Montgomerys dröm om att erövra hela den europeiska tidningsmarknaden är nu lagd i grus. M. DuMont Schauberg (MDS) övertar nu Mecoms fem tidningar i Tyskland: Berliner Zeitung, Berliner Kurir, Berliner Abendblatt, Hamburger Morgenpost och Tip. Därtill ska läggas  tio sajter. Därmed bliver MDS Tysklands tredje största mediakoncern (före köpet låg den på fjärde plats).

I början av förhandlingarna mellan Mecom och MDS försökte David Montgomery att få ett betydligt högre försäljningspris. Det låg, enligt Reuters, på 165 miljoner euro. Men MDS pressade priset i slutförhandlingarna till 153 miljoner euro.

Frågan blir nu om dessa nya intäkter är tillräckligt stora för att Mecom ska kunna få ordning på sina finanser. Det är bankerna som avgör om förhållandet mellan skuld och intäkter nu har funnit den rätta nivån. Bankerna krävde att Mecom minskade sin skuld på 600 miljoner euro genom att sälja ut delar av verksamheten. Och det är vad som nu har skett.

I ett pressmeddelande säger Mecom att försäljningen ska användas till att minska skulden.

– Vi är glada över resultatet av förhandlingarna och känner att vi har levererat värden till våra aktieägare genom att stärka Mecoms balans i den nuvarande marknaden, säger Mecoms styrelseordförande David Montgomery i meddelandet. Styrelsen är övertygad om att strategin, som är att minska skulden och fokusera på kärnaktiviteterna, i hög grad förstärker verksamhetens position och långsiktiga perspektiv.

Mecom ska i fortsättningen koncentrera sig på sina aktiviteter i Norge, Danmark, Holland och Polen. Men det kan inte uteslutas att det blir tterligare utförsäljningar från Mecoms sida. Polen ligger då närmast till hands.

Aktieägarna reagerad positivt på Mecoms försäljning i Tyskland och kursen steg med 40 procent till 2,80 pence.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.