Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Klart: EU föreslår beskattning av IT-jättar

Publicerad: 21 Mars 2018, 14:24

EU föreslår att IT-jättar som Google, Facebook och Apple ska betala skatt i de länder där de har "betydande interaktion med användarna via digitala kanaler".


Ämnen i artikeln:

AppleGoogleEUFacebook

I förra veckan rapporterade Financial Times att EU just nu arbetar för att ta fram ett förslag på en digital skatt som riktar sig mot stora IT-bolag som Google, Facebook och Apple.

I dag presenterades åtgärdsförslagen. Syftet med förändringarna är att alla företag ska beskattas på ett ”rättvist” och ”tillväxtvänligt” sätt i EU:

”Nuvarande skatteregler är inte utformade för företag som är globala, virtuella eller har liten eller ingen fysisk närvaro”, står i pressmeddelandet.

EU:s två separata lagstiftningsförslag presenteras i punktform.

- Tanken med det första initiativet är att reformera reglerna för bolagsbeskattning så att vinster redovisas och beskattas i det land där företagen har betydande interaktion med användarna via digitala kanaler. Det är den långsiktiga lösning som kommissionen föredrar.
- Det andra förslaget bygger på flera medlemsstaters önskemål om en tillfällig skatt som omfattar de viktigaste digitala verksamheterna som i dag helt och hållet undgår beskattning i EU.

Läs mer här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

AppleGoogleEUFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.