Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Klart: Breakit tar in 8 miljoner

Publicerad: 20 juni 2018, 07:12

Breakits ägare Olle Aronsson (vd), Camilla Björkman (affärsutvecklingschef) och Stefan Lundell (innehållschef).

När tech- och ekonomisajten Breakit nyligen stängde sin nyemission var det med 8 miljoner kronor i nytt kapital. "Vi skulle kunna ta in det dubbla men valde att tacka nej", säger medgrundaren Stefan Lundell. Bland de nya ägarna finns familjen Wilkne.


Ämnen i artikeln:

Breakit

Målet med nyemissionen var att ta in 5-10 miljoner. Efter två veckor hade Breakit nått 8 miljoner. Enligt medgrundaren Stefan Lundell var intresset bland investerarna större än väntat.

– Vi skulle kunna ta in det dubbla men valde att tacka nej. Det är förstås väldigt roligt att folk är intresserade, men det är också ett stort ansvar att plocka in och förvalta pengar. Dessutom är det en avvägning eftersom min, Olles och Camillas andel i bolaget minskar när vi tar in stora summor pengar.

Till de nya ägarna räknas bland annat familjen Wilkne, vilket Stefan Lundell är glad för.

– Familjen Wilkne kan närmast beskrivas som pionjärer i den svenska IT-industrin. Tillsammans med Hans Mellström skapade och byggde Thord Wilkne bolags- och börssuccén VM-data som 2006 förvärvades av brittiska Logica. Efter försäljningen har familjen, framför allt Thord Wilknes son Mathias Wilkne, varit aktiva investerare i det svenska startup-klustret. För oss är deras kompetens och nätverk ovärderligt, säger Stefan Lundell.

Förutom familjen Wilkne har en handfull entreprenörer gått in med pengar. Bland dem Nils Hammar, som startat Blocket-utmanaren Saltside, Niklas Kylberg, delägare av Rekomo som säljer begagnade kontorsmöbler och Johan Törnqvist, vd på Play’n GO som skapar spelplattformar till spelbolag. Dessutom har befintliga ägare tillfört kapital och så har flera ur personalen investerat.

– När man tar in kapital vill man inte bara ha in pengar utan också ”duktigt kapital”. Ur den synvinkeln är de här riktiga  dröminvesterare, säger Stefan Lundell och fortsätter:

– Att gamla investerare fortsätter tro på oss ser vi som ett bevis på att det vi gör är bra. Och att en stor del av personalen går in och investerar, vissa med ganska stora summor pengar, det blir man nästan lite rörd av.

Det nya kapitalet ska fördelas på fyra poster, berättar Stefan Lundell:

– En del pengar kommer vi att lägga på banken som en form av krockkudde. Sedan investerar vi pengar i personal på utvecklingssidan. Utöver det gör vi en redaktionell satsning på en daglig nyhetspodd där temat är ekonomi och slutligen vill vi anställa mer folk inom vår event och konferensverksamhet.

Breakit startades av Stefan Lundell och Olle Aronsson i mars 2015. Förra året omsatte verksamheten 12 miljoner kronor. Samtidigt gjordes en förlust på 600 000, vilket är en halvering jämfört med året innan.

Hur räknar ni med att det kommer att gå 2018?

– Vi kommer att göra betydligt mer förlust. I år är ett investeringsår. Det är budgeterat för förlust i och med att vi investerar på de här olika områdena.

Den nya podcasten, som beskrivs som den största journalistiska satsning Breakit gjort sedan starten, lanseras i september. Till programledare och producent har Breakit, enligt Stefan Lundell, rekryterat ”en av Sveriges mer rutinerade näringslivsjournalister”. Vem det är kommer att offentliggöras senare.

– Ambitionen är att podden både ska vara nyhetsdrivande och ge de vassaste analyserna. Vad jag sett finns det inget liknande i Sverige i dag, så jag hoppas att vi ska bana ny mark.

Planen är att köra fram till årsskiftet. Flyger den inte läggs den ned, berättar Stefan Lundell.

– Vi tror att man måste våga testa och misslyckas. Är folk inte intresserade slipper de lyssna på oss. Men vi tror starkt på det här formatet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Breakit

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev