Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Klart: Bonnier köper Mittmedia

Publicerad: 8 februari 2019, 12:01

Foto: Janne Næss.

Bonnier News och Amedia köper Mittmedia, det skriver Bonnier News vd Anders Eriksson i ett internt meddelande till sin personal. Mittmedias ägarstiftelse får behålla en ägarandel och en styrelsepost. Affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.


Ämnen i artikeln:

BonnierMittmedia

Som Medievärlden kunde avslöja under förmiddagen blir det Bonnier som köper Mittmedia. Det bekräftas av Bonnier News vd Anders Eriksson i ett internt meddelande som gått ut till de anställda. Därmed tar de över de 28 dagstidningar som Mittmedia ger ut. Affären förutsätter ett godkännande från Konkurrensverket.

Det finns utmaningar för Mittmedia, skriver Anders Eriksson i meddelandet till personalen. Men han ser också potential.

– Det känns otroligt bra och skönt. Vi har jobbat hårt med den här affären och det var länge ovisst vem som skulle köpa – och det känns bra att det blev vi, säger Bonnier News vd Anders Eriksson till Medievärlden i en längre intervju som går att läsa här

Mittmedias ägarstiftelse får behålla en ägarandel och en styrelsepost, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”Idag är jag väldigt glad, med stolthet lämnar vi över till Bonnier att förvalta och fortsätta utveckla lokal journalistik och driva liberal opinionsbildning”, säger Åsa Malmström, styrelseordförande i Mittmedia Förvaltnings AB och Nya Stiftelsen Gefle Dagblad.

”Det är mycket glädjande att vi nu hittat en långsiktig och stabil ägare, som har finansiella resurser att fortsätta driva Mittmedias utveckling framåt. Bonnier får genom förvärvet en starkare position på den lokala marknaden med journalister som bevakar 63 kommuner och dessutom vår samlade kompetens inom digital affärsutveckling. Bonnier är helt rätt ägare att ta Mittmedias 28 dagstidningar in i framtiden”, säger Bengt Ottosson, styrelseordförande i MittMedia AB.

Det betyder att det familjeägda bolaget har vunnit budstriden mot norska Polaris, som ägs av Schibsted, som i sin tur äger SvD och Aftonbladet på den svenska mediemarknaden.

Spekulationerna om Mittmedias framtid har varit många och långa sedan den 18 december då Resumé och Utkiksbloggen i stort sett samtidigt avslöjade att koncernen var till salu. Runt lunch i dag informerades fackklubbarna på Bonnier om affären.

Den ekonomiska situationen hos Mittmedia gjorde att en försäljning var oundviklig. Tidigare uppgifter har gjort gällande att lokaltidningskoncernen inte skulle klara av att betala ut januarilönen till sina anställda. Den damp dock ned på de anställdas konton på löningsdagen. Men enligt uppgifter till Medievärlden är det ekonomiska läget i koncernen väldigt prekärt.

Affären innebär att Mittmedia blir en del av det affärsområde som också Bonnier-ägda Medievärlden, Dagens Nyheter, Expressen och flera andra tidningar ingår i.

Lär mer:

Stefan Meleskos snabbanalys ”Mittmedia och dess eventuella framtid” (Premium)

Allt pekar mot att Bonnier köper Mittmedia

Mittmedia-affären närmar sig sitt avgörande – det här vet vi

Mittmedias köpare väntas presenteras under fredagen (2019-02-07)

Mittmedia-facket: ”Vi har inte fått någon information” (2019-02-05)

Bonnier har bjudit högst för Mittmedia – men flera frågor kvarstår (2019-02-05)

Nya sparpaket och snabbare omställning på Mittmedia (2018-09-04)

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

BonnierMittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.