Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Klara K hyllar Monica Lewinsky

Publicerad: 9 mars 2016, 07:15

Det kvinnliga chefsnätverket har instiftat Pingvinpriset i syfte att "stärka röster i ett internetklimat som kan liknas vid de antarktiska isvindarna.


”Varje gilla på en elak eller hatisk statusuppdatering är en digital sten”, säger Monica Lewinsky som menar att vi systematiskt stenar människor till tystnad och ibland till döds på nätet.

Ironiskt nog, skriver Klara K i ett pressmeddelade, möts Lewinsky av ännu mer hat och hot när hon nu väljer att bli publik igen. Just därför vill Klara K ge Monica Lewinsky Pingvinpriset och startar samtidigt #pingvinkraft, en rörelse som ger alla möjlighet att bidra till ett bättre debattklimat.

”Vi har inte råd att låta modiga röster tystna utan måste ställa oss runt den som blir utsatt”, säger Camilla Wagner, vd på Klara K och jämställdhetsexpert med bakgrund på Veckans Affärer. ”Vi vill erbjuda en pingvinflock som skyddar och värmer när vindarna är som kallast. Det går kanske inte att stoppa hatet, men det går att mildra skadan genom att visa medkänsla.”

Fredagen den 18 mars kommer Monica Lewinsky till Sverige för att ta emot priset under Klara K:s seminarium The Internet of Humans för en varmare ton på nätet. Förutom Monica Lewinsky medverkar bland andra Camilla Wagner, Anders Ygeman, Douglas Roos, Elza Dunkels, Maria Rimpi, Mats Svegfors och Robert Aschberg.

Nätverket Klara K grundades 2007 och togs 2015 över av Camilla Wagner och Petra Nedfors. Wagner grundade VA Kvinna och tilldelades Fredrika Bremer-priset 2009. 2011 fick hon 1,6-miljonerklubbens journaliststipendium.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.