Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Klandras för utpekande av enäggstvillingar

Publicerad: 8 Oktober 2012, 10:22

Länstidningen i Södertälje skrev att två enäggstvillingar stängts av från en utbildning där det bara gick två enäggstvillingar.


Tidningen skrev att två enäggstvillingar skulle stängas av fyra veckor efter misstänkt fusk med en hemtenta. De nekade till anklagelserna och försvarade sig med att de ofta diskuterade fallen med varandra.

När tidningen insåg att tvillingarna genom publiceringen blivit fullt utpekade eftersom de var de enda enäggstvillingarna på nämnda utbildning vidtog den en rad åtgärder.

Artikeln togs bort från sajten och utgivaren kontaktade familjen och erbjöd sig att publicera en ursäkt om tvillingarna ville det. Hon upplyste dem också om att de kunde anmäla publiceringen till PO. Dagen därpå träffade hon tvillingarna och erbjöd dem då att tidningen skulle skriva en uppföljande artikel om de ville det. De valde att istället anmäla publiceringen till Allmänhetens Pressombudsman. Utgivaren har diskuterat publiceringen med redaktionen både under den aktuella helgen och under en efterföljande konferensdag om pressetik, och tidningen har skärpt sina rutiner för att undvika en liknande publicering i framtiden.

Allmänhetens Pressombudsman skriver att tidningen har hanterat den uppkomna situationen på ett föredömligt sätt men att ”dessa åtgärder till trots kan tidningen inte undgå ansvar för den publicering som faktiskt är gjord.” Frågor om fusk och plagiat är av stort principiellt intressen, men det ”saknar i allmänhet allmänintresse att tala om vem som gjort sig skyldig till en sådan handling.”

Pressens Opinionsnämnd instämmer i PO:s bedömning och klandrar tidningen.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.