Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Klandras för publicering om läkares privatliv

Publicerad: 19 Mars 2012, 08:07

Gotlands Allehanda och Helagotland.se klandras av Pressens Opinionsnämnd för att ha skrivit om en dömd läkare privatliv.


Läkaren hade på en tidigare arbetsplats olovligen läst journalen för sin ex-mans nya kvinna, och dömts för dataintrång. Nu hade kvinnan flyttat till Gotland och läkaren skulle också jobba på Gotland över sommaren. Då skrev Gotlands Allehanda om fallet med rubriker som ”Dömd läkare jobbar i (…)” och ”Här ska dömda läkaren arbeta”. I uppföljande artiklar fick även läkare ge sin syn på saken.

PO skriver att det varit av allmänintresse att skriva om att läkaren dömts för dataintrång. Däremot uppgifterna om skilsmässan och formuleringen att läkaren gått in i ”sin rivals gynjournal” kränkte anmälarens privatliv. Begreppet ”rival” är ett värderande omdöme, skriver PO. Uppgifterna var också tillräckliga för att läkaren skulle bli utpekad, i alla fall bland sina kollegor.

Pressens Opinionsnämnd går på PO:s linje och klandrar publiceringarna.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.