Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Klammer stoppade pressen

Publicerad: 8 Juni 2010, 09:52

En liten klammer stoppade Tryck i Norrbottens produktion i två dagar. Haveriet kostade stora pengar konstaterar Erik Ranängen, vd för Norrbottens Media. Sett till vikten måste det klammret var bland det dyraste som finns.


Problemet dök upp i torsdag för Tryck i Norrbotten. Att det var någon form av elektriskt problem kunde man snabbt konstatera. Men inte var det satt. Trots en intensiv felsökning hittade man inget. Så det blev en akut nödtryckning på Norrans tryckeri i Skellefteå och stora förseningar.

Inte heller på fredagen kom man på vad det var som spökade. Men nu blev det en något mer planerad nödtryckning. Men för att klara distributionen var man tvungen att börja trycka NSD redan vid 20-tiden.

Under helgen fortsatte jakten på vad som låg bakom stoppet. Till slut hittade man det. En liten tidningsklammer hade tagit sig in i en brytare och orsakade att den skickade ut fel signaler.

   Den ska inte kunna komma in dit, men hade gjort det ändå, säger Erik Ranängen, vd för Norrbottens Media som äger Tryck i Norrbotten.

Hur gör man för att se till att något sådant inte händer igen?

   Det är svårt att gardera sig mot saker som egentligen inte ska kunna ske. Men vi har tittat över våra rutiner för vad alla ska göra när det är sådana här specialhändelser.

Kostnaderna för det två dagar långa produktionsstoppet, trycket i Skellefteå samt dyrare distribution och förseningskostnader blir sammantaget en rejäl slant. Hur rejäl vet inte Erik Ranängen i dagsläget.

   När något sådant här händer är det första målet att få ut tidningarna så fort som möjligt. Så får vi sätta oss och räkna sedan.

Första året var mycket problemfyllt för Tryck i Norrbottens nya anläggning i Luleå. Men senaste månaderna har pressen gått som det var tänkt. Men att en klammer tar sig in dit det inte ska och orsakar maximal skada går inte att förklara med inkörningsproblem menar Erik Ranängen.

Det spelar ingen roll om pressen är ny eller gammal. Det kan hända var som helst.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.