Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

KK uppmärksammar våld mot kvinnor

Publicerad: 26 november 2018, 09:07

I två veckor framåt är Katrineholms-Kurirens tidningshuvud orangefärgat. Och i dagarna publicerar tidningen en artikelserie som ska belysa våld mot kvinnor. Men chefredaktören Marie Hillblom tycker att hennes egen bransch – och tidning – är för dålig på att jobba med jämställdhet.


Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

I går den 25 november var det den Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma det våld som drabbar miljontals kvinnor världen runt. På Katrineholms-Kuriren pågår ”firandet” fram till och med den 10 december då det är Mänskliga rättigheternas dag. Dels genom att man gjort tidningshuvudet orangefärgat, dels genom att tidningen publicerar en artikelserie i fem delar där våldet mot kvinnor belyses.

– Att ta ställning för jämställdhet och därmed också mot våld mot kvinnor känns som en självklar handling när vi lever och verkar i ett land där vi har bestämt att vi ska sträva efter jämställdhet, säger Katrineholms-Kurirens chefredaktör och ansvariga utgivare Marie Hillblom och fortsätter:

– Och här har media ett viktigt uppdrag att informera, granska och använda sina plattformar för att driva jämställdhetsarbetet framåt.

Under arbetet med artikelserien som inleds i dag har Katrineholms-Kuriren bland annat mött en kvinna som utsatts för våld samt en man som berättar varför han misshandlade sin partner. Tidningen har också pratat med kvinnojourer och kriminalvården. Och så ställer sig tidningen frågan om dagens ungas relationer är sundare.

– Efter artikelserien rullar vi vidare med bredare anslag. Men vi ska ha med någon form av redaktionell rapportering varje dag fram till och med den 10 december.

På sikt tror Marie Hillblom att initiativ likt Katrineholm-Kurirens kan få betydelse:

– Ja, förhoppningsvis bidrar det till att vi bygger på kunskapen – både hos läsaren och hos oss själva, vilket i sin tur leder till att fler vågar och kan agera när det gäller.

Samtidigt, framhåller hon, är den bransch hon själv verkar i långt ifrån klar med sitt jämställdhetsarbete.

– Vi inom mediebranschen – och inte minst här på Katrineholms-Kuriren – behöver också ge ordet till fler och till andra grupper. Vi är för dåliga på att jobba med jämställdhet, etnisk mångfald och åldersmässig mångfald.

Hur ska ni bli bättre på det området?

– Genom att ständigt påminna oss om hur dåliga vi är, säger hon och vidare:

– Samtidigt får man inte låta sig nedslås. Ibland kan jag känna att vi står inför samma problem och utmaningar som för tjugo år sedan. Men det betyder ju inte att man bara kan konstatera att man misslyckats, utan vi måste fortsätta lyfta frågan.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Katrineholms-Kuriren

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News