Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

KK:s granskning stördes av öppen kommunchef

Publicerad: 11 Februari 2011, 06:14

När Katrineholms-Kuriren skulle granska kommunchefens användning av sociala medier publicerade han alla reporterns frågor på sin blogg.


Ämnen i artikeln:

sociala medier

Katrineholms-Kuriren genomför en granskning av kommunchefen Mattias Jansson användning av sociala medier, och om konsultkostnaderna förknippade med denna är rimliga. Mattias Jansson publicerade alla reporterns frågor på sin blogg, och bad läsarna om hjälp med att svara på dem. Han publicerade också sina svar på bloggen.

Tidnigen anser att kommunchefens agerande stört granskningen, och att det är en slags härskarteknik. ”Kommunchefen Mattias Jansson har avslöjat sig som en flitig användare av okonventionell ny härskarteknik med hjälp av så kallade sociala medier”, inleds en ledare på kkuriren.se. I en annan artikel kommenterar Katrineholms-Kuriren kritiken i sociala medier, och citerar Morris Packer. Här finns hela granskningen.

Många har bloggat om KK och kommunchefen. Sofia Mirjamsdotter har begärt ut de mail som KK:s reportrar skickat till kommunchefen. Med anledning av de frågor som ställs i breven skriver hon på Same same but different: ”Jag blir häpen, chockad, men allra mest beklämd, och lite ledsen. Att påstå att Mattias Jansson på något sätt försöker förhindra en journalistisk granskning genom att själv publicera de offentliga uppgifter som journalisten frågat efter är absurt, obegripligt. När handlandet i själva verket ökar kommuninvånarnas möjligheter att läsa kommande artiklar med kritiska ögon, jämföra med Mattias Janssons egna uppgifter och dessutom ger en rad personer utanför Katrineholms-Kurirens läsekrets insyn i kommunens korridorer. ”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson resonerar med sig själv som utgångspunkt och landar i att han skulle kunna ta udden av många granskningar genom att blogga om dem i förväg. Han resonerar också kring vad det skulle innebära om fler skulle börja realtidspublicera journalisters frågor, då ”skulle nog många reportrar sluta att mejla. Istället skulle de ofta ringa, och då får inte intervjuobjektet chans att mejla tillbaka genomtänkta och korrekta citat och risken för missförstånd ökar. Dessutom skulle säkert journalisterna snart dra sig för att ringa också, det finns ju exempel på företag som själva bandar intervjuer när medierna hör av sig, utan istället agera mer på fältet. Dyka upp oförberett för att ställa frågor, knacka i bostaden och så vidare. Skulle detta resultera i en bättre journalistik? Jag är tveksam. Och vad sen? Journalisterna börjar kanske att publicera sina uppgifter snabbare, för att garanterat vara ensamma om en nyhet, och ber först därefter om kommentarer av den omskrivne för att inte riskera att denna ska hinna sätta agendan genom att själv gå ut med sin version?”

Joakim Jardernberg har ”chockbloggat” om ”Journalistik i demokratins och öppenhetens namn ”, och Fredrik Strömberg har samlat och kommenterat klipp.

Många kopplar också konflikten till den diskussion om journalistrollen som pågår just nu.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

sociala medier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.